Pieter Devos na winst in Bordeaux op weg naar wereldbekerfinale

0
2125

Pieter Devos kwam naar het op één na laatste deel van de Longines FEI World Cup ™ Jumping 2017/2018 Western European League in Bordeaux om te winnen. In een alles of niets-barrage met de 14-jarige ruin Espoir (v. Surcouf de Revel) is hij op weg naar de finale in Parijs medio april.

Op naar de wereldbekerfinale

Met een schitterende prestatie van zijn paard Espoir verzekerde hij zich van een plaats op de Longines FEI World Cup ™ Jumping 2018 Finale. Met de 29 punten die Devos al verzameld had, wist hij dat het hier moest gebeuren om tot de 40 punten te komen die nodig waren voor een ticket naar de finale in de Franse hoofdstad. Drievoudig kampioen Marcus Ehning uit Duitsland eindigt als tweede en de Spaanse Manuel Fernandez Saro als derde.

Extra punten hard nodig

Het waren echter niet de winst en de 20 punten die hij verdiende die hem vannacht tevreden maakten, maar de twee geweldig spectaculaire rondjes die Espoir sprong. ‘Dit was een van de laatste kansen en ik kwam hier om in aanmerking te komen voor de finale. Hoewel ik een goed indoorseizoen heb, had ik die extra punten hard nodig. Natuurlijk is de overwinning geweldig en sta ik te springen om naar de finale te gaan. Het zal mijn eerste finale worden en ik kijk erg uit naar die ervaring, maar om eerlijk te zijn was het gevoel wat Espoir me vandaag gaf het mooiste.’

Risico nemen pakte goed uit

De Zwitsers Paul Estermann en Lord Pepsi waren de eersten die foutloos reden over de barrage van de Italiaanse ontwerper Uliano Vezzani. Als zesde starter galoppeerde Devos met felle vastberadenheid de ring in. ‘Voordat ik naar binnen reed, was mijn doelstelling om in de top vijf te finishen. Maar uiteindelijk nam ik een risico tussen de eerste twee sprongen en dat pakte goed uit. Daarna werd ik fanatiek en ging helemaal voor de winst. Het publiek was geweldig. Ze moedigden mij enthousiast aan tot de laatste sprong, dat is ook een reden dat ik het vele risico durfde te nemen.’

Kevin Staut bovenaan in klassement

Zijn tijd van 36.53 seconden zou altijd moeilijk te verslaan zijn, en hoewel Ehning, de op één na laatste in de arena, op het punt stond om een grote uitdaging aan te gaan met Cornado NRW (v. Cornet Obolensky), lukte het niet en werden ze met 38.09 seconden doorverwezen naar een tweede plaats. Ehning staat nu op de derde plaats in het totaal klassement die nog steeds wordt gedomineerd door de Fransman Kevin Staut, terwijl de Zweedse Henrik von Eckermann op de tweede plaats staat.

Uitslag wereldbekerwedstrijd springen Bordeaux
Tussenstand wereldbekerwedstrijden

Foto: FEI / Richard Juillart

De ‘alles of niets’ barrage van Pieter Devos:

LAAT EEN REACTIE ACHTER