Met zelfvertrouwen op wedstrijd: De juiste mindset!

0
1143
Mindset
Op wedstrijd gaan is 'quality time'.
Op wedstrijd gaan is een leuk, dierbaar dagje uit met je paard. Toch moeite met het beteugelen van je zenuwen? Wij geven je graag een kijkje in de optimale mindset; dat het bij een wedstrijd niet zozeer om het winnen of verliezen draait, maar om de unieke ervaring die je hebt met je paard, vrienden, familie en groom.

Druk om te presteren?

We snappen het wel, zodra het woordje ‘wedstrijd’ om de hoek komt kijken, voel je misschien toch de druk om te winnen en vooral geen flaters te slaan. Zorg voor een vertrouwd clubje om je heen om je bij te staan en te supporten. Je groom mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. Deze reddende engel gaat er voor zorgen dat het je aan niets ontbreekt en neemt een stukje van je zorgen weg.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt alvast voor minder stress. Het is bijvoorbeeld altijd fijn als je kleding fris gewassen en gevouwen is en dat geldt natuurlijk ook voor je wedstrijddekjes. Al eens meegemaakt dat iets vies werd of kapot ging net voordat je de ring betrad? Reservekleding en -spullen kunnen je net dat beetje extra rust geven. Als je netjes op tijd begint met je routine bespaart dit een hoop stress.

 

Positieve energie

Probeer je te concentreren op de leuke dingen van een wedstrijddag; het samenzijn met je paard en je naasten en het uitoefenen van je passie. Dat is de mindset waar je naar toe wilt. Als je de zenuwen voldoende naar de achtergrond kunt brengen, zal je de passie kunnen uitstralen tijdens je proef. Probeer iedere negatieve gedachte om te zetten in een positieve, want die zorgt voor positieve resultaten. Je supportersgroepje kan hierbij een grote rol spelen en je het gevoel geven dat het niet erg is om fouten te maken. Zie een wedstrijd als een leuke, uitdagende oefening waarbij je kunt laten zien waar je voor getraind hebt en waarbij je voor jezelf kunt reflecteren hoe het gaat.

Een mooie outfit

Het is jouw dag, dus wees het stralende middelpunt met een mooie outfit! BR brengt ieder jaar nieuwe wedstrijdstijlen uit waarbij gestreefd wordt naar elegantie en comfort. De collectie wordt gekenmerkt door gestroomlijnde kleding met sierlijke details en prachtig afgewerkte zadeldekken en oornetjes. De unieke band tussen paard en ruiter komt mooi tot uiting tijdens wedstrijden. Vertrouwen in elkaar en samen glanzende resultaten behalen wordt extra leuk als het jullie eruit zien om door een ringetje te halen! De BR Venetia rijlaarzen maken jouw outfit compleet. Ze zijn gemaakt van waterafstotend rundleder en afgewerkt met imitatie diamanten.

Het is jouw dag, een mooie outfit hoort daarbij. Bijvoorbeeld deze BR-wedstrijdoutfit.

Ontspannen

Zodra je paard en jij er netjes bij staan, is het tijd om je paard op zijn gemak te stellen met een schouderklopje en iets lekkers. Kom nog even lekker tot rust totdat het showtime is, met bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of een wandeling over
het terrein om je paard aan de omgeving te laten wennen.

Gezonde stress

Stress is gezond zolang het geen negatieve rol gaat spelen. Gezonde stress bestaat uit positieve- en een klein beetje negatieve stress. Het heeft een positief effect op je prestaties en zorgt ervoor dat je normaal blijft functioneren. Kortom de juiste mindset. Hierdoor kunnen we ons dus extra focussen op wat we belangrijk vinden. Het is van belang dat de negatieve stress zo veel mogelijk wegblijft.

Mindset: tips

Met deze tips laat je je wedstrijddag niet door negativiteit verpesten:

  1. Blokkeer negatieve gedachtes en vervang ze door iets positiefs. Denk bijvoorbeeld niet terug aan die ene training die gigantisch misging, maar aan alle trainingen die wel goed gingen en waaruit bleek dat je paard en jij een ijzersterk team vormen.
  2. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Schrijf je in voor een klasse die je beheerst. Dan zal je zien dat je tijdens de wedstrijd oefeningen voor geschoteld krijgt die je al regelmatig getraind hebt. Je zult zien dat het je een boost geeft om oefeningen te tonen die bekend terrein zijn voor jou en je maatje.
  3. Breng vertrouwde elementen in je wedstrijd, want op die manier zorg je ervoor dat je paard zich op zijn gemak voelt en ontspannen is en dat maakt jezelf ook rustiger. Probeer bijvoorbeeld op dezelfde manier los te rijden als dat je dat thuis zou doen.
  4. Ging het toch niet helemaal als verwacht? Vraag de jury om uit gebreide feedback en zie je verbeterpunten niet als mankementen, maar als een nieuwe focus voor je aan komende trainingen. Verzamel ook vooral de positieve punten van je oefening.

Adem in, adem uit…

Merk je toch dat de stress even toeslaat? Dan is het goed om eens een ademhalingsoefening te proberen, om weer in de juiste mindset te komen. Je wordt vanzelf rustiger als je even een momentje voor jezelf neemt en je geheel focust op je ademhaling. Er zijn er natuurlijk velen, maar deze bekende 4-7-8-oefening van dr. Weil is eenvoudig en makkelijk te onthouden.
1. Adem 4 seconden in door je neus
2. Houd de ademhaling 7 seconden vast
3. Adem 8 seconden uit met open mond en maak een blazend geluid.

Mindset
Maak er een feestje van. Ook met deze prachtige rijlaarzen van BR.

Quality time

Nadat de resultaten bekend zijn, is het pas echt tijd om te ontspannen! Ook dat is weer de juiste mindset. Zorg ervoor dat je paard de nazorg krijgt die hij verdient. Geef je paard nog een fijne wasbeurt voordat je hem weer op stal zet en neem je supportersgroepje nog even mee naar huis voor een lekker drankje. Laat de liefde voor je paard en passie voor de paardensport leidend zijn op dagen zoals deze. Dan zal je vanzelf uitstralen hoe leuk je het vindt. Een wedstrijddag draait niet alleen om de prestatie, maar ook vooral om qualitytime met je paard, familie en
vrienden.

Bron: BR

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER