Demi van Nikkelen Kuijper: ‘De Olympische Spelen zijn mijn ultieme doel’

0
1441
Demi van Nikkelen Kuijper
Privébezit Demi

Ze is springamazone, Youtuber én succesvol ondernemer. We hebben het over Demi van Nikkelen Kuijper (21). CAP Magazine interviewde haar over haar paarden, social media en haar bedrijf Horses by Demi.

Eén van Demi’s eerste woorden was ‘paard’ en twintig jaar later heeft het paardenvirus haar nog niet losgelaten. Een aantal maanden geleden begon ze haar eigen bedrijf ‘Horses by Demi’, zodat ze fulltime met paarden kan werken. Daarnaast maakt ze wekelijkse vlogs op Youtube onder de naam Demi van Nikkelen Kuijper en rijdt ze springwedstrijden met haar paarden. “Geen week is voor mij hetzelfde.”

Springsport

Op haar vijfde begon Demi al met paardrijden en tien jaar later reed ze haar eerste springwedstrijd. “Ik vond springen altijd al heel erg leuk en wilde eigenlijk al eerder wedstrijden gaan rijden. Maar de pony die ik toen had wilde de trailer niet in, waardoor ik alleen dressuurwedstrijden op mijn eigen manege kon rijden.” Toch bleef de springsport haar aantrekken. “Springen is stoerder en vooral het vliegmoment vond ik heel cool.” Ook eventing heeft ze geprobeerd: “Ik vond het leuk om een boomstammetje te springen, maar hierin had ik niet echt een ambitie. Mijn ouders waren daarin ook wat voorzichtiger, omdat eventing best blessuregevoelig is.”

G-Lime en Lente E

Op dit moment heeft Demi twee eigen paarden: G-Lime (v. Spartacus) en Lente E (v. Harley VDL). G-Lime heeft ze al 4,5 jaar: “Ik zocht een paard met potentie voor het 1.40/1.45m springen. G-Lime was 5 jaar toen ik haar kocht, ze had toen al wat ervaring maar was nog wel echt aan het begin van haar carrière. Ik had direct een klik met haar. Het is een heel nuchter en meewerkend paard.” Haar andere paard, de 4-jarige Lente E, kocht ze acht maanden geleden. “Ik zocht een jong paard om op te leiden, als vervolg op G-Lime. Lente is een heel ander type paard; ze heeft veel meer temperament. Toen ik de eerste keer op haar reed sprong ze over de staanders van een heel laag kruisje heen, dus ik was gelijk tevreden.” Wat ze uiteindelijk wil bereiken in de springsport heeft Demi duidelijke voor ogen: “De Olympische Spelen zijn mijn ultieme doel.”

Blunder

Over het hoogtepunt in haar springcarrière moet Demi even nadenken. “Ik heb twee keer mogen meerijden op het CHIO in Rotterdam, dat was heel bijzonder.” Maar af en toe gaat het ook mis. Lachend vertelt Demi: “Tijdens mijn eerste internationale wedstrijd in Valkenswaard wilde ik een snelle tijd neerzetten. Ik reed full speed op een dubbelsprong af, maar mijn afstand was niet goed, waardoor ik eraf vloog. Die val staat volgens mij ook nog steeds online.”

Vlogs Demi
Demi aan het vloggen

Youtube

Sinds 2017 maakt Demi video’s op Youtube. “Ik werd gesponsord door een bedrijf en zij wilden dat ik een video voor hen maakte over mezelf. Ik filmde toen op die internationale wedstrijd in Valkenswaard. De beelden heb ik ook op Youtube gezet. Dit deed ik niet met de insteek om influencer te worden, maar zodat paardeneigenaren en sponsoren mij zouden leren kennen. Ik had nooit verwacht dat het zou uitgroeien tot zoiets groots.” Nu, drie jaar later, uploadt Demi nog steeds wekelijks video’s op Youtube. “Ik bedacht me later pas dat ik eigenlijk altijd al een passie heb gehad voor film en fotografie. Als kind had ik al een camera waar ik foto’s mee maakte.”

Fans

Maar er is ook nog een andere belangrijke reden dat ze dit nog steeds zo leuk vindt. “Ik krijg veel positieve respons van mijn volgers. Ook willen er soms mensen met me op de foto tijdens een concours en krijg ik veel leuke reacties op social media. Dat werkt allemaal erg motiverend.” Of ze over tien jaar nog steeds Youtuber is, weet Demi niet. De komende vijf jaar wil ze nog wel video’s blijven maken. “Ik denk dat ik altijd dingen blijf doen met film en fotografie, maar misschien in een andere vorm.”

Bang voor reacties

De mensen uit haar omgeving vinden het werk dat Demi doet erg leuk. “De mensen uit mijn inner circle supporten me echt. Ik vind het heel tof dat verre kennissen me ook volgen; ik krijg soms berichten van mensen waarmee ik tien jaar geleden op de manege stond. Die kijken mijn video’s dan ook. Toen ik begon met Youtube, was ik juist bang voor de reacties van die verre kennissen.” Nu Demi’s YouTube-carrière zo goed verloopt, gaan mensen haar werk ook meer waarderen. “Mijn vader vond het altijd leuk dat ik dit deed, maar verwachtte niet dat ik er mijn geld mee kon verdienen. Hij ziet nu ook hoe waardevol social media is en zegt nu bijna iedere week wel hoe trots hij is.”

Springen met G-Lime
Springen met G-Lime

Horses by Demi

Tot voor kort had Demi een kantoorbaan, sinds september heeft ze haar eigen bedrijf: Horses by Demi. Hierdoor kan ze fulltime met paarden werken; ze traint paarden en geeft lessen. Enthousiast vertelt ze hierover: “Het bevalt me heel erg goed! Ik werd door sommige mensen gewaarschuwd toen ik voor mezelf wilde beginnen, omdat het erg zwaar kan zijn. Maar omdat ik doe wat ik leuk vindt, voelt het niet als werk. Ik geniet erg van de vrijheid die ik heb. Als ik een drukke week heb gehad, kan ik nu gewoon een maandagochtend vrij plannen, dat is superfijn. Sowieso had ik niet verwacht dat ik na twee maanden al zo ver zou zijn met mijn bedrijf.” Haar inkomen verdient ze voornamelijk met de trainingspaarden, het lesgeven en samenwerkingen via social media. Ze heeft het dus erg druk, maar dat hoort erbij. “Paarden zijn nou eenmaal 7 dagen per week werk.”

Instructeursopleiding

Ook volgt Demi momenteel een instructeursopleiding. “Ik volg de verkorte versie omdat ik al Z of hoger heb gereden. Ik doe de opleiding in vijftien weken, dan heb ik hopelijk in februari mijn diploma. Het is best pittig; ik had bijvoorbeeld maar een maand om voor een theorie-examen te leren. Maar ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en om te blijven leren.”

Doelen 2021

Voor 2021 heeft Demi al een aantal doelen, zo wil ze met G-Lime toewerken naar haar 1.40-debuut. “Hopelijk kunnen we volgend jaar weer meer wedstrijden rijden. Ik wil natuurlijk ook doorgroeien met mijn bedrijf, maar ik kan niet concreet noemen in welke vorm, want ik doe veel dingen naast elkaar. Ik ben met nog meer plannen bezig, maar daar kan ik nog niks over zeggen.”

Wil je Demi volgen via social media?
Instagram: horsesbydemi
Youtube: Demi van Nikkelen Kuijper

Lydia Hagen voor CAP Magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu niet toegestaan.
Foto’s: privébezit Demi

LAAT EEN REACTIE ACHTER