Mét borsttuig springt je paard anders dan zonder

0
6134

Onderzoek naar het gebruik van borsttuigen heeft aangetoond dat ze effect kunnen hebben op de manier waarop een paard springt. De paarden zouden hun afzetpunt anders bepalen en daardoor in een ‘steilere’ boog springen.

De studie, uitgevoerd door een fabrikant die onder andere borsttuigen ontwikkelt, en analisten van Centaur Biomechanica, wees uit dat paarden waarvan het zadel met een borsttuig op de plek gehouden wordt op een andere manier springen dan wanneer ze dit niet om hebben.

Wetenschappelijke analyse

De onderzoekers gebruikten de nieuwste wetenschappelijke analysemethoden. Eventingruiters Andrew Hoy, Tom Jackson, Kitty King en Emilie Chandler reden ervaren paarden over dezelfde hindernis, eerst zonder, en vervolgens met verschillende soorten borsttuigen.

Camera’s van Centaur Biomechanics legden de bewegingen vast met 400 beelden per seconde (33 keer sneller dan het menselijk oog). Vervolgens werden de bewegingen, van afzet en zweefmoment tot en met de landing, met elkaar vergeleken.

Belemmering door borsttuig

‘Ongeacht het ontwerp van het borsttuig toonde het onderzoek aan dat de hele sprong nadelig wordt beïnvloed, vanaf het moment dat het paard zich op het hoogtepunt van de afzet bevindt en met name op dat moment dat de schouder in de meest voorwaartse positie is.’

Uit de studie blijkt dat de boog die het paard maakt, werd verkort vanwege het borsttuig. Het paard wordt in meer of mindere mate belemmerd. Daardoor is de hoek in de afzet en de landing kleiner.

Verhoogde slijtage

‘In de landingsfase is de buiging in het spronggewricht het kleinst op het moment dat het paard probeert een fout te vermijden’, aldus de woordvoerder.

‘Deze overmatige buiging van de gewrichten veroorzaakt verhoogde slijtage. Bovendien moet het paard meer moeite doen, waardoor hij eerder moe wordt.

Bron: Horse&Hound

Foto: DigiShots

LAAT EEN REACTIE ACHTER