Zorgen om paarden in vrieskou vaak onterecht

0
822
haflinger in de kou
Foto: Sabine Timman

Op sociale media komt geregeld een bericht langs van mensen die zich afvragen of het zielig is voor paarden om in de vrieskou buiten te staan. Vaak komen wandelaars en fietsers deze dieren in de wei tegen en zetten vraagtekens bij het welzijn van het dier, dat meldt Vrt.be.

Radio 2 Oost-Vlaanderen nam contact op met paarden -en ezelasiel The Old Horses Lodge in Laarne en vroeg om duidelijkheid.

The Old Horses Lodge verzekert ons dat paarden op de weide heel goed tegen deze koude tempraturen kunnen. “Vaak willen ze niet onder de beschutting omdat ze goed tegen de koude kunnen”, legt  Marina Tondeleir van het asiel voor paarden, pony’s en ezels uit.

Geruststellen

Tondeleir weet alles van paarden en kan bezorgde mensen geruststellen: “Paarden kunnen héél goed tegen de koude. Een paard voelt zich comfortabel in temperaturen van -7 tot +10 graden.”

Waar moet je wel op letten?

Krijgen de dieren in een kaal weiland hooi bijgevoerd? Een paard houdt zichzelf ook warm door te eten. Hebben de paarden schoon drinkwater? En hebben de paarden een stukje ondergrond waar zij met de voetjes droog kunnen staan? Als het weiland waar je de paarden tegenkomt aan deze drie dingen voldoet dan is er geen reden om je zorgen te maken.

In het artikel: Extreem winterweer: extra verzorging! Lees je nog meer over hoe je de paarden het beste kunt verzorgen met deze extreme tempraturen. Zoals bijvoorbeeld door middel van beschutting en (extra) dekens.

 

Bron: vrt.be / Cap Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER