Wendela den Tonkelaar: “Ik wilde iets met paarden én mensen”

0
1228
Wendela den Tonkelaar met paard

Vandaag de dag heeft Wendela den Tonkelaar een goedlopend paardencoachingpraktijk waarbij ze ook opleidingsmogelijkheden aanbiedt. Maar dat is niet altijd zo geweest. Wendela: “Ik wist tijdens mijn studie in de psychologie al dat ik wilde gaan coachen met behulp van paarden. Vanaf dat moment heb ik er alles aan gedaan om die droom waar te maken.”

Paardenpassie

Als klein meisje wilde Wendela den Tonkelaar al graag paardrijlessen volgen. “Mijn moeder heeft vroeger ook paardgereden. Mijn beiden ouders zijn grote dierenliefhebbers. Zo kwam ik dus al snel in aanraking met de paardenwereld. Toen ik oud genoeg was, mocht ik op een manege gaan lessen. Op mijn achttiende kwam mijn eerste eigen pony in mijn leven. Met hem is het allemaal begonnen. Helaas is hij inmiddels overleden, maar hij is wel een mooie 27 jaar geworden,” vertelt Wendela.

Psychologie en paarden

“Naast liefde voor paarden, houd ik ook van mensen. Om die reden ben ik psychologie gaan studeren op de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie raakte ik in contact met een stalgenoot: Ruud Knaapen. We hadden onze paarden op dezelfde stal staan en raakten aan de praat. Hij deed aan management coaching met paarden. Hij vertelde dat hij er echt wat gebeurde met zijn cliënten, op het moment dat hij ze in de bak meenam naar de paarden. Vanaf dat punt ging er voor mij een wereld open. Dat wilde ik ook! Ik keek in het begin erg op tegen de sessies in een klein kamertje en de hele dag maar praten. Ik ben een buitenmens en ben graag bezig. Toen bleek dat deze combinatie mogelijk was, was ik niet meer te stoppen. Inmiddels is dit al 20 jaar geleden, maar mijn motivatie is nooit verdwenen.”

Wendela den Tonkelaar bedrijf

Naast de studie

Tijdens de studie en met behulp van haar stalgenoot heeft Wendela besloten om haar droom te verwezenlijken. Ze heeft haar studie zoveel mogelijk gericht op haar droom. “Ik ben mij gaan specialiseren op het gebied van gedragswetenschappelijk coaching, zodat ik ook in het bedrijfsleven kon gaan coachen. Mijn afstudeeronderzoek heb ik gericht op het gebruik van paarden in coaching. Naast mijn studie heb ik meegelopen met andere paardencoaches in Nederland. Op dat moment waren die nog maar op één hand te tellen. Ik heb in die tijd ook mijn instructeursdiploma gehaald en heb veel workshops gedaan om mijn kennis te verbreden,” vertelt Wendela den Tonkelaar trots.

Aan het werk

Toen het diploma in de psychologie behaald was, ging Wendela aan het werk. “Ik ben toen gelijk mijn eigen bedrijf begonnen. Daarnaast heb ik nog wel een tijd in loondienst gewerkt. Ik werkte bij een trainingsbureau en hier gaf ik met name teamcoaching. Ze waren erg gericht op veel buiten doen en het ervaringsleren. Ik kreeg daar ook de mogelijkheid om met de groep de paardenbak in te gaan. Er waren ook collega’s die het coachen op die manier combineerden met hun hobby.”

Meer eigen bedrijf

Tijdens het werk bij het trainingsbedrijf ontdekte Wendela dat het werken met paarden haar energie gaf en dat het in haar ogen meer effect had. “Ik vond het werk bij het trainingsbedrijf erg leerzaam. Ik leerde veel van meer ervaren collega’s en over het coachen zonder paarden. Toch wilde ik meer met de paarden bezig zijn. Ik had mijn eigen bedrijf er al bij en heb uiteindelijk de overstap gemaakt om dat fulltime te gaan doen,” vertelt Wendela. “Ik had door de workshops en meeloopdagen die ik gevolgd heb, al veel contacten. Ik kon vaak paarden van vrienden gebruiken om mee te coachen.”

Wendela den Tonkelaar sessie

Steeds groter

“Inmiddels heb ik samen met een andere paardencoach een kudde paarden waar ik gebruik van kan maken. We stemmen dit goed met elkaar af, zodat de paarden ook niet overbelast raken. Ik kwam er al in het begin van mijn carrière achter dat ik graag werk met paarden die veel verschillende dingen doen. Dit zijn dus ook paarden die gewoon buitenritten doen en met verschillende disciplines bezig zijn. Het coachen doen ze dan heel af en toe voor mijn bedrijf: Centrum voor Paardencoaching. Zo houden we de afwisseling er voor de paarden een beetje in. Ik houd zelf immers ook van afwisseling. Daarom ben ik ook opleidingen aan gaan bieden voor mensen die hetzelfde willen doen: coachen met paarden. Het vraagt erg veel energie om de hele dag alleen maar mensen te coachen. Dus ik vind het fijn om het nu beiden te kunnen doen. Ik ben dus ook veel druk met het lesgeven,” vertelt Wendela enthousiast.

 

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Meral Tuncali

LAAT EEN REACTIE ACHTER