Winterkou in aantocht: Tijd voor warmere dekens?

0
855
Foto: Sabine Timman

We zitten midden in het winterseizoen. Komende weken gaat in Vlaanderen de tempratuur in de nacht tot -6 dalen. In Nederland zelfs tot -10 met kans op twintig centimeter sneeuw.

Ieder paard is anders, de ene heeft het snel koud en de ander staat al snel te zweten in de stal. Sportpaarden met een dikke wintervacht worden soms geschoren en hebben behoefte aan lekkere warme dekens.

Een paard met een flinke wintervacht zweet tijdens inspanning eerder en het lange haar droogt langzamer op. Daarom worden veel sportpaarden geschoren. Om het afgeschoren winterhaar te ‘vervangen’ draagt het paard één of meerdere dekens om warm te blijven.

Ga niet teveel uit van je eigen gevoel om te bepalen of een paard het warm of koud heeft. Dat is niet altijd even verstandig.

Thermo neutrale zone

Bij mensen is een temperatuur tussen de 28 en de 30 graden Celsius de thermoneutrale zone, de zone waarin je gemakkelijk je lichaamstemperatuur op pijl kunt houden. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. Bij een geschoren paard ligt die temperatuur tussen de 10 en 20°C.

Te koud

Bij tempraturen onder -5°C, heeft een ongeschoren paard met een wintervacht het pas koud. Maar door langere tijd regen of extreme wind zal de gevoelstemperatuur erg dalen en heeft het paard het eerder koud. Een paard dat het koud heeft, rilt om weer warm te worden. Door een deken op te leggen of te zorgen voor schuilmogelijkheden, blijven onze viervoeters warm.

Te warm

Een ongeschoren paard met een wintervacht kan het al te warm hebben als het kwik boven de 15°C ligt. Door inspanning kan de temperatuur in de spieren soms wel oplopen tot 45°C. Deze warmte moet het paard kwijt raken, anders raakt het oververhit. Het paard gaat zweten en als de koelere buitenlucht langs de natte huid blaast, koelt het bloed af. Dit afgekoelde bloed stroomt naar de spieren, zodat ook daar de temperatuur daalt.

Afkoelproces

Het afkoelingsproces kan worden ondersteund door met het paard te stappen of af te spoelen met koud of lauw water. Een zweetdeken zorgt er voor dat het paard niet te snel afkoelt en voorkomt daardoor dat het paard last krijgt van de spieren.

Zodra de zweetdeken nat is heeft de deken al het zweet opgenomen. Haal de deken er op tijd af omdat anders het paard weer afkoelt.

Winterdekens

Is je paard geschoren? Dan heeft het paard in de winter een winterdeken nodig. De warmte van een deken wordt bepaald door de vulling. Die vulling wordt uitgedrukt in grammen. De tabel hieronder kan helpen bepalen wanneer je welke deken nodig heeft. Maar blijf altijd naar je paard kijken, elk paard is anders.

Specificatie                     Warmte

0-100 gram/m2                             Lichte deken (ca. 0 tot +15)

200-300 gram/m2                         Medium deken (ca. -10 tot +10)

300-500 gram/m2                         Dikke deken (ca. -20 tot +5)

 

Waterdichte dekens

Wordt de deken ook buiten gedragen? Kies dan een waterdichte en ademende deken. Onder een te dikke of slecht ademende winterdeken gaat het paard zweten en wordt de voering nat. Als de temperatuur ’s nachts weer daalt, krijgt het paard het juist koud. Controleer dus na het opleggen van een warme deken altijd hoe het paard eronder staat.

Meerde dekens

In laagjes werken is warmer. Twee 100 grams dekens zijn warmer dan één 200 grams deken. Dat komt door de isolerende werking van de lucht die ertussen zit. Dus als het extreem koud wordt kan je er voor kiezen om meer dekens op te leggen in plaats één deken met een warmere grams.

Kapotte deken

Is je paard een sloper? Het is belangrijk om kapotte sluitingen direct te vervangen, want door losse singels en riemen kan het paard verwond worden. Scheuren zorgen ervoor dat de deken niet meer waterdicht is. Laat dit op tijd repareren.

Tekst: Isa Vorkink

Bron: KNHS

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER