Even stil staan bij… water

0
1278
drinkt
Het beste is als een paard de hele dag door kan drinken, bijvoorbeeld met behulp van een automatische drinkbak

We weten allemaal dat we onze paarden goed moeten voeren. Dat betekent een basis ruwvoer aangevuld met mineralen of krachtvoer. Te veel is niet goed. Te weinig ook niet. Verder zorgen we ervoor dat onze paarden een droge (schuil)stal hebben. Ergens vinden we het de gewoonste zaak van de wereld dat een paard onbeperkt schoon water tot zijn beschikking heeft om te drinken. Maar is dat wel zo ‘gewoon’?

Dertig liter water per dag

Paarden drinken gemiddeld zo’n dertig liter per dag en dit kan oplopen tot vijftig liter, afhankelijk van de weersomstandigheden, inspanning en voersoort. Dat maakt water een zeer belangrijk deel van ‘gezonde’ voeding. Het paard moet altijd over water kunnen  beschikken.

Water aanbieden

Er zijn verschillende manieren om drinkwater aan te bieden. Je paard kan water drinken uit een automatische drinkbak, in een grote kuip (bijvoorbeeld een oude badkuip), uit een emmer of uit de sloot. Waar je paard ook uit drinkt: Water moet altijd voldoende aanwezig zijn én schoon zijn. In het geval van de drinkbak, badkuip of emmer, heb je dat zelf in de hand. Zorg dat het water regelmatig wordt aangevuld. En maak je drinkbak, badkuip of emmer regelmatig schoon. Gebruik echter nooit schoonmaakmiddel hiervoor.

Uit de sloot drinken?

Als je je paard uit de sloot laat drinken, zorg dan dat je er zeker van bent dat dit veilig is. Met ‘veilig’ bedoelen we hier, dat het water schoon en niet verontreinigd is. Je hebt dit nooit helemaal in de hand, omdat je niet de enige bent die bij het water in de sloot kan. Dus enig risico heeft deze manier van water aanbieden altijd. En daarom verdient het meestal de voorkeur om zelf water aan te bieden in bijvoorbeeld een kuip. Daarnaast is het belangrijk dat je paard veilig kan drinken. Dat er bijvoorbeeld geen afrastering voor de sloot is waar hij zich aan kan verwonden. En dat er geen sprake is van een te  steile slootkant, waardoor het gevaar bestaat dat je paard op enig moment in de sloot belandt terwijl hij probeert te drinken.

Niet te veel tegelijk

Tenslotte kan het soms ook gevaarlijk zijn als je paard ineens te grote hoeveelheden water binnen krijgt. Je zult soms het aantal liters moeten doseren. Als je paard na een zware training grote hoeveelheden koud water drinkt, kan hij zelfs koliek krijgen. Voorkomen is dan beter dan genezen.

Bron: CAP Magazine
Foto: Leanjo.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER