Wat zegt een snotneus?

0
2779
Snotneus bij veulentje
Foto: Digishots

Je komt de stal binnen en je paard heeft een snotneus. Voordat je meteen in paniek raakt is het belangrijk om te weten wat voor een snotneus hij heeft. De neusuitvloeiing kan verschillen, het is handig om te weten wat de snottebel van het paard betekent.

Vooral met Rhino op de loer wil je meteen weten of deze neusuitvloeiing kwaad kan. Niet elke snotterige neus hoeft meteen iets ernstigs te betekenen, wij mensen hebben ook wel eens een loopneus of zijn wat verkouden.

Waterige of witte neusuitvloeiing zonder verdere symptomen

Als je paard met een waterige of witte snottebel staat, komt dat hoogst waarschijnlijk door irriterende stoffen uit de omgeving, of je paard heeft een allergie. Vooral in het voorjaar met veel pollen in de lucht kan het paard last krijgen van deze uitvloeiing.

Blijf je paard wel in de gaten houden. Twijfel je? Temperaturen kan nooit geen kwaad en dit vertelt je meer over zijn gezondheid. Bij koorts of verhoging: bel je dierenarts!

Dikke gele uitvloeiing uit beide neusgaten

Staat je paard met een dikke gele neusuitvloeiing? Dan is dat een teken dat je paard een virus of bacterie te pakken heeft. Je paard kan koorts krijgen, een verminderde eetlust hebben en wat suf ogen. Wanneer hij ook een versnelde ademhaling heeft is er de kans op longontsteking aanwezig.

Een van de meest voorkomende bacteriële oorzaken van loopneus zijn Streptococcus equi subsp. zooepidemicus , wat kan leiden tot longontsteking, en S. equi subsp. equi, dat is een veroorzaker van droes. Bij droes krijgt het paard een interne abces bij de keelzakjes. Als het abces scheurt kan er een etterende afscheiding uit de wond bij de keel/kaken komen en uit de neus vloeien. Droes is zeer besmettelijk en kan bovendien zeer gevaarlijk zijn.

Tref je dus een paard aan met boven staande symptomen? Bel dan de dierenarts en zet je paard apart van de rest tot er meer duidelijkheid is.

Bloederige loopneus

Tref je jouw paard met een (hevige)bloedneus aan, dan is het verstandig om direct de dierenarts te bellen. Een schimmel- of bacteriële infectie in de keelzakken kan de oorzaak zijn. Schimmelinfecties kunnen voorkomen op de interne halsslagader. Als de schimmelinfectie de slagader aantast, bloedt het paard snel leeg. Ontladingen van schimmelinfecties kunnen geelachtig tot honingkleurig zijn, komen meestal (maar niet altijd) uit één neusgat en kunnen vies ruiken.

Andere oorzaken van eenzijdige bloederige neusafscheiding zijn sinuscysten (ontsteking in de sinus) of vreemde dingen die in het neusgat vastzitten.

Crème achtige afscheiding uit één neusgat

Wanneer er een crème kleurige uitvloeiing uit één neusgat komt dan is dat in alle waarschijnlijkheid wat minder ernstig. Deze afscheiding kan een gevolg zijn van een bacteriële infectie van de keelzak. In deze toestand bouwen ontstekingen en pus zich op in de zakjes. Paarden kunnen ook koorts hebben of depressief lijken.

Schuimende dikke neusuitvloeiing

Komt er een schuimende dikke neusuitvloeiing uit de neus van je paard? Dan wijst dit op een slokdarmverstopping. Het kan voorkomen dat er zelfs voedselresten uit de neus komen. Symptomen als hoesten en kwijlen geven ook aan dat je paard een slokdarmverstopping heeft.

Raadpleeg zo snel mogelijk de dierenarts. Tijdens het wachten is het van belang om je paard te bewegen zodat de verstopping zoveel mogelijk loskomt.

Niet elke uitvloeiing is gevaarlijk, maar sommigen wel. Raadpleeg bij twijfel sowieso een dierenarts. Raak niet meteen in paniek maar bekijk je paard en houd de situatie goed in de gaten. Temperaturen zegt veel over je paard, dit kan je beter te vaak doen dan te weinig.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: The Horse

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER