Wat doe je als je paard te dik is?

0
3916
Te dik
hoefbevangen

De laatste jaren is het aantal paarden en pony’s met overgewicht flink toegenomen. Door teveel krachtvoer, te rijk gras en het verkeerd inschatten van het werk dat ze nodig hebben, krijgen veel dieren simpelweg meer energie binnen dan zij verbranden en worden ze te dik.

We doen er wat aan

Overgewicht is een extra belasting voor de gewrichten en organen en kan tot stofwisselingsproblemen leiden die moeilijk te genezen zijn. Reden dus om te zorgen dat je te dikke paard of pony terug te brengen op zijn ideale gewicht.

1. Minder of geen krachtvoer

Krachtvoer is een geconcentreerde energiebron, wat wil zeggen dat een paard zelfs bij een beperkte hoeveelheid aardig wat energie binnenkrijgt. Die energie heeft een te dik paard niet nodig. Afhankelijk van de ernst van het overgewicht, kun je het krachtvoer dus uit het rantsoen schrappen of de krachtvoergift verlagen.

2. Grove kwaliteit ruwvoer

Hooi of kuil wat veel blad bevat, is rijker aan energie dan ruwvoer gemaakt van ouder gras met meer stengel. Zo’n soort ruwvoer is wat grover van structuur en voelt wat harder aan. Vanwege de lagere voederwaarde en het hoge ruwe celstof-gehalte is grof ruwvoer een betere keuze voor te dikke paarden, in vergelijking tot een fijnere kwaliteit. Houd er wel rekening mee dat alleen een ruwvoeranalyse uitsluitsel kan geven over de voederwaarde van ruwvoer.

3. Vitamines en mineralen

Wanneer er geen of weinig krachtvoer wordt gevoerd, is de kans op ‘gaten’ in de vitamine- en mineralenvoorziening groot. Het is daarom raadzaam om altijd een compleet vitamine- en mineralensupplement bij de te voeren, of bijvoorbeeld een vitaminekoek. Zo wordt toch voldaan aan de behoefte aan vitamines en mineralen, zonder dat een paard daar ook teveel energie mee binnenkrijgt.

Graasmasker, slowfeeder

Paarden worden van gras vaak gemakkelijk dik. Vooral voor paarden die al te dik zijn, kan weidegang vanwege de grasopname soms ongewenst zijn. Om een te dik paard toch de voordelen van weidegang te kunnen bieden, is een graasmasker een uitkomst. Met zo’n masker kan een paard minder gras eten. Ook een slowfeeder, op stal en/of in de wei, kan een manier zijn om ervoor te zorgen dat je paard langer doet over zijn ruwvoer en dus minder eet en zich minder snel verveelt omdat zijn hooi al op is.

Bron: Hoefslag / CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER