Voer verstandig, voorkom maagproblemen

0
5750
Maagproblemen voorkomen

Maagproblemen en maagzweren zijn bij paarden een onderschat probleem. Een goed voermanagement voorkomt veel ellende, maar wat zijn dan de do’s en don’ts?

Ontstekingen van de maagwand

Veerle Vandendriesschen
Veerle Vandendriesschen

Veel meer paarden dan vaak wordt gedacht hebben last van hun maag. Maagzweren zijn ontstekingen van de maagwand, die ontstaan nadat de beschermende slijmvlieslaag is aangetast. Er is al langer bekend dat maagzweren een probleem zijn in de draf- en rensport. Die paarden krijgen vaak veel krachtvoer en weinig ruwvoer. De laatste tijd wordt duidelijk dat ook veel ‘gewone’ paarden en pony’s last hebben van hun maag.

Wat is de oorzaak?

Do’s and dont’sVoeding en management spelen een grote rol bij het ontstaan van maagproblemen. Pavo-paardenarts Veerle Vandendriessche: ‘In de vrije natuur eet een paard nagenoeg voortdurend energiearme, vezelrijke voeding. Door te kauwen wordt speeksel aangemaakt, waarmee de zuurgraad van het maagsap wordt gedempt. Als een paard dus te weinig kauwt, maakt hij niet genoeg speeksel aan en wordt het risico op maagzweren groter. Ook de constante aanwezigheid van vezelrijke voedselbrij neutraliseert de zuurgraad van de maag. Bij paarden die niet continue ruwvoer krijgen, kan het maagzuur te sterk worden, waardoor de slijmlaag van de wand wordt aangetast. Dat gebeurt ook onder invloed van stress of als teveel krachtvoer in één keer wordt gegeven.

Maagproblemen

Maag is klein

De paardenmaag is maar klein, dus die raakt daardoor erg vol. Het zuur kan dan met een hoger gelegen deel van de maag in aanraking komen, op plekken waar de slijmlaag minder dik is. Bovendien wordt bij het kauwen van krachtvoer veel minder speeksel geproduceerd, dan bij het verwerken van ruwvoer.’ Veerle legt uit dat door stress stoffen in het lichaam worden geproduceerd die de maagwand gevoeliger maken voor aantasting door het maagzuur. ‘Paarden krijgen spanning als niet wordt voldaan aan hun drie belangrijkste behoeften: onbeperkt ruwvoer, voldoende vrije beweging en contact met soortgenoten.’ Zware inspanning kan eveneens voor maagproblemen zorgen. Dat komt omdat daarbij de maag meer samentrekt, waardoor de zure inhoud van het onderste deel meer in contact met het minder goed beschermde bovenste deel.

Do’s

Een verstandig voerbeleid kan veel problemen voorkomen. Waar moet je aan denken:
->Geef ruwvoer
Hoe meer een paard kauwt, hoe beter het is. Geef hem daarom verdeeld over de dag ruwvoer. Ook ’s nachts, want hij slaapt niet zoals wij de hele nacht. Ben je bang dat hij te dik wordt, zoek dan een energiearme soort en probeer de voeropname te vertragen door bijvoorbeeld een hooinet met kleine gaten. Aan de buitenkant is niet te zien wat er in ruwvoer zit qua gehaltes. Je kunt eenvoudig uitzoeken hoeveel energie, suiker en eiwit het ruwvoer bevat met behulp van de Pavo Ruwvoer Quickscan.
->Vrije beweging
In de vrije natuur beweegt een paard dag en nacht. Dat is iets anders dan een uurtje trainen met jou. Rustige vrije beweging is belangrijk voor zijn gezondheid. Weidegang is de prettigste manier voor een paard om dit te stimuleren. Als dat niet kan, is een droge paddock of een grote loopstal een alternatief. Om te voorkomen dat je paard in een hoekje blijft staan, kun je daarin ruwvoer op verschillende plekken aanbieden.
->Sociaal contact
Een paard is een kuddedier. Contact met soortgenoten is voor hem erg belangrijk. Wordt hem dit onthouden, dan levert dat stress op.
-> Vermijd langdurige stress
Kortdurende spanning kan een paard wel tegen. Dat is ook niet altijd te vermijden. Denk aan een bezoek van de dierenarts of een aanvaring met een ander paard in de wei. Het is vooral chronische stress die tot maagproblemen kan leiden. Zorg dus dat aan de belangrijkste levensbehoeften (onbeperkt ruwvoer, sociaal contact, vrije beweging) zoveel mogelijk wordt voldaan.

Maagproblemen

Don’ts

-> Grote porties krachtvoer
De maag van een paard is relatief klein. Hij kan niet meer dan maximaal anderhalve kilo krachtvoer ineens verwerken. Als jouw paard krachtvoer nodig heeft om zijn energieniveau aan te vullen, geef hem dan zo klein mogelijke porties verdeeld over zoveel mogelijk voerbeurten per dag.
-> Sporten op een lege maag
Geef je paard eerst ruwvoer, voordat hij krachtvoer krijgt. Dan is door het vele speeksel en de vezelrijke voedingsbrij van het ruwvoer het maagzuur al enigszins gedempt. Het beste is om krachtvoer pas na de arbeid te geven. Als je binnen twee uur na het voeren gaat sporten met een paard zit hij in zijn glucosedip, waardoor hij dan juist geen energie heeft.
-> Lange tijd zonder kauwen
Laat je paard niet langere tijd zonder ruwvoer staan. Zorg ook voor ruwvoer als je naar een wedstrijd gaat. Bijkomend voordeel: kauwen werkt stressverlagend.

Hoe ontdek je maagproblemen?

Maagzweren zijn alleen te ontdekken als de dierenarts met een scoop in de maag kijkt. Maar er zijn wel enkele aanwijzingen of jouw paard last van zijn maag heeft.
–          Eet hij minder?
–          Hoor je hem knarsetanden of knoeit hij de laatste tijd veel met zijn krachtvoer?
–          Gaapt hij veel of heeft hij regelmatig lichte koliek?
–          Is zijn mest slap of gedraagt hij zich sloom?
Dergelijke gedragsveranderingen kunnen erop wijzen dat er iets mis is. Vertrouw je het niet, overleg met je dierenarts.

Goed voeren
Goed voeren

Nieuw: Pavo Ease&Excel

PAVO Ease & Excel
PAVO Ease & Excel

Sportpaarden die matige tot zware inspanning verrichten, hebben een bepaalde mate van energie nodig om hun werk te kunnen doen. Alleen ruwvoer, hoe goed van kwaliteit ook, is daarvoor niet altijd voldoende. Aanvulling met krachtvoer ligt dus voor de hand, maar ingrediënten als granen leveren snelle suiker en zetmeel, wat weer een negatief effect heeft op de maag en rest van de spijsvertering. Dat was voor Pavo aanleiding om een speciaal maagbeschermend sportvoer te maken waaraan vrijwel geen graan wordt toegevoegd. Pavo-paardenarts Veerle Vandendriessche: ‘Onze nieuwe Pavo Ease&Excel bevat supervezels van soja, bietenpulp en luzerne, wat ervoor zorgt dat het smakelijk is en paarden er langer op moeten kauwen.  Daarnaast bevat het een speciaal mengsel van natuurlijke grondstoffen dat maagzuur neutraliseert, de maag-darm immuniteit versterkt en voor een gezonde maag-darmflora zorgt. Het is hoog in vetgehalte, waardoor het langzaam vrijkomende energie levert en als bijkomend voordeel voor een goede spierstofwisseling, glanzende vacht en gezonde hoeven zorgt. Qua energie kun je een schep hiervan vergelijken met een kilo haver, met als voordeel dat ze er niet gek van worden.’ Pavo Ease&Excel is bedoeld voor sportpaarden. Veerle: ‘Maar ook voor de serieuze amateur, die regelmatig traint is dit een geschikt voer, net als voor paarden die van nature (erg) heet en gestrest zijn.’

Praktijkervaring van Vai Bruntink:

Vai Bruntink
Vai Bruntink

Management is voor ons erg belangrijk’
Wij hebben enkele paarden die maagzweren hebben gehad. Nu niet meer, want dat is behandeld. We letten erg op het management. Ze krijgen bijvoorbeeld altijd eerst ruwvoer voordat we krachtvoer geven. En dat wordt verdeeld in drie kleine porties. Maar omdat ze er gevoelig voor zijn geef ik ze Pavo Ease&Excel. Wat vooral opvalt is dat ze het allemaal graag eten. Ze zien er geweldig uit, glanzen mooi en ze hebben veel energie, zonder dat ze er gek van worden. Dus mij bevalt het enorm goed. Ik heb hiermee toch het gevoel dat ik er alles aan doe om ze gezond te houden. Omdat ik zie dat hun conditie super op peil is met dit voer, zonder dat ze er heet van worden, overweeg ik om het ook voor andere paarden te gebruiken.’

Meer informatie: www.pavo.be/ease-and-excel

LAAT EEN REACTIE ACHTER