Paardenvoer: Een goed rantsoen is erg belangrijk

0
809
voer, friezen grazend op het rantsoen
Grazen © DigiShots

Een heerlijke dag op de wei. Daarna op stal met een grote bak hooi en dan nog een lekkere krachtvoer maaltijd. Het voer bepalen is niet altijd even makkelijk. Wel zijn er een paar basis principes die goed zijn om altijd mee te nemen bij het bepalen van het rantsoen voor je paard. 

Een paard heeft eigenlijk 24/7 beschikking over ruwvoer nodig. Het moet de hele dag kunnen kauwen om de spijsvertering aan de gang te houden. Deze is namelijk ingesteld op het continue verteren van vezelrijke voeding zoals hooi of gras. Een paard eet minimaal 14 uur per dag. Hij mag dus ook niet langer dan zes uur zonder voer staan.

Ruwvoer

Daarnaast is het soort ruwvoer erg belangrijk. Te rijk ruwvoer kan er voor zorgen dat je paard te dik wordt of teveel suikers binnenkrijgt. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid van je paard. Over het algemeen  hebben sportpaarden andere voeding nodig dan recreatiepaarden. Kijk goed naar je paard en laat je goed informeren over welk (ruw)voer goed is voor jou paard.

Kort gras

Hebben ze weinig gras op de wei? Dat betekent niet altijd dat het weinig doet. In de Lente is het gras misschien kort, maar zodra het begint te groeien zitten er heel veel suikers en stoffen in. Dat kan er voor zorgen dat je paard hoefbevangen raakt. Kijk dus uit wanneer de lente begint. Staat er in de winter niet tot nauwelijks gras op de wei? Voer dan ruwvoer bij om de maag van het paard aan de gang te houden. Zo voorkom je ook verveling en het eten van zand, wat weer koliek kan veroorzaken.

Te dik

Wanneer je paard te dik is heb je de neiging om té weinig te gaan voeren. Een paard moet eigenlijk de hele dag kunnen eten. Zorg dat je paard kleine porties verspreid over de dag krijgt. Zo kan de spijsvertering en de maag aan de gang blijven, maar krijgt je paard niet teveel. Hooinetten of slowfeeders met kleine mazen zorgen ervoor dat je paard minder in één keer binnenkrijgt. Dit zou een optie kunnen zijn om wel te voeren maar niet teveel. Voor te dikke paarden is armer hooi beter.

Te dun

Is je paard te dun? Kijk dan eerst naar zijn basisrantsoen. Krijgt hij genoeg hooi/gras op een dag? Heeft hij de hele dag beschikking hierover? Wellicht kan je paard al dikker worden door meer ruwvoer te voeren. Hang een hooinet in zijn stal en voer hem bij in de wei als daar te weinig gras op staat. Is dit allemaal in orde? Dan heb je nog mogelijkheden als muesli, luzerne hooi of eventueel bietenpulp of wortels in verschillende vormen. Laat je altijd goed informeren door een expert op het gebied van voeding, en ga niet zelf aan het experimenteren. De meeste grote voermerken staan je graag bij met hun advies.

Senioren

Is het paard oud en daarom mager, dan kun je extra voer bijvoeren om hem dikker te krijgen en te houden. Speciaal senioren of 18+ voer. Wanneer je paard te dun is en wat extra’s mag gebruiken kan je hem natuurlijk af en toe eens verrassen met een heerlijke slobber.

Het belangrijkste is dat je goed naar je paard kijkt. Elk paard is anders en heeft een ander voerbeleid nodig. De basis blijft wel altijd het zelfde, zorg dat deze goed is voor een gezond paard. Wanneer je paard niet de hele dag beschikking heeft over ruwvoer kan dat problemen zoals onder andere maagzweren veroorzaken.

Tekst: Isa Vorkink voor CAP Magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: CAP Magazine / Voervergelijk 

LAAT EEN REACTIE ACHTER