Voedsel uit de natuur voor je paard

0
2079
Voedsel uit de natuur
Foto: Digishots

Paarden die in de natuur leven eten meer dan alleen gras. De wilde paarden besteden ongeveer 16 uur per etmaal aan het zoeken van voedsel. Paarden eten naast enkel gras ook met het seizoen mee, diverse bloemen, kruiden, struiken, bomen en mossen. In de buurt van water eten ze waterplanten, maar ook bessen en noten eten ze graag. Wanneer er te weinig voedsel is graven paarden naar wortels in de grond, eten ze bladeren en boomschors.

Hoe leuk is het om eens op pad te gaan in de natuur om deze verschillende voedselsoorten te zoeken voor je paard? Je paard eens lekker verwennen in de paddock, wei of stal met deze gezonde extra’s. Een keer wat anders dan alleen maar gras, hooi, krachtvoer en snoepjes. Het helpt ook nog eens bij een heleboel dingen.

Wilgentakken

Wat paarden in de natuur ook graag wil eten zijn wilgentakken. Van de oudere, dikkere takken knabbelen de paarden de bast af. Paarden vinden het heerlijk en het werkt tegen verveling. Ze kunnen zich uren vermaken met het schillen en eten van de wilgentakken.

Maar naast dat het lekker is helpt het ook tegen pijn. Als een paard in het wild pijn heeft gaat hij vanzelf naar de wilg om een takje of wat blaadjes te pakken. In de wilg zit Salicine, een stof die koortswerend en pijnstillend werkt. Het werkt ook aansterkend, bloedstelpend, kalmerend en kramp opheffend.

Leg wat wilgentakken in de weide, paddock of hang een dikkere tak aan een touw op in de stal. De jongere takjes kunnen paarden zo eten. In het voorjaar is de concentratie magnesium het hoogst in de wilg. Paarden hebben nog wel eens een tekort aan magnesium, het eten van wilgentakken in maart kan het tekort voorkomen.

Heb je geen wilgen op je terrein? In je omgeving zijn er vast wilgen te vinden. Vraag de eigenaar, particulier, de gemeente of natuurmonumenten, of je de takken mag hebben. Meestal worden de bomen in het voorjaar gesnoeid.

Braamblad

De braam is een sterke plant die je niet zomaar uitroeit. Die sterke eigenschappen komen terug in de functie van het braamblad voor het paard. Het braamblad helpt je paard om zijn weerstand te verhogen. In de braamblad zit vitamine C. Ook verbetert deze plant de darmflora van je paard. Sommige paarden zijn erg gevoelig op de darmen wat resulteert in diarree. Door je paard wat braamblad te geven krijgt hij een regelmatige mest.

Het braamblad is ook effectief bij ontstoken luchtwegen. Het zorgt voor een natuurlijk herstelproces en helpt bij aan een goede genezing. Daarnaast werkt de braam reinigend en ontgiftend van het bloed.

Deze plant kan ook helpen bij voedsel gerelateerde ziektes, zoals insulineresistentie, hoefbevangenheid en spierbevangenheid. Het veranderen van het voermanagement is natuurlijk het belangrijkste, maar de braam helpt zeker bij het voorkomen van deze ziektes.

Je kan een handje braambladeren plukken en het de gedurende dagen of weken voeren. Maar je paard zelf laten plukken is ook en optie, paarden zijn verzamelaars. Als je paard het niet wil eten dan heeft hij het niet nodig, of hij lust het niet.

Brandnetelblad

Voor mensen is de brandnetel een iets minder prettige plant om te plukken. Maar voor paarden is deze plant zeer effectief! De brandnetel helpt bij het behoud van een goede weerstand, gezonde spijsvertering en darmflora (net als de braam). Maar ook zorgt het voor het behoud van een goede bloedsomloop en het afvoeren van de afvalstoffen.

De brandnetel helpt ook bij een goede werking van de nieren en de lever, bij artrose, vergroeiing en ontkalking. En net als de braam ontgift en zuivert, voorkomt deze plant spierkrampen en spierbevangenheid.

Meestal eet een paard geen verse brandnetels. Je kunt ze afknippen (handschoenen aan!) en 24 uur laten drogen. Vaak eten paarden ze dan wel graag.

Rozenbottels

Rozenbottels zijn kleine vitaminebommetjes voor de paarden. Ze bevatten veel vitamine C, A, B1 en-2, E en K. Als de rozenbottelstruiken zich hebben ontdaan van de bladeren dan zijn de vitamine boosters klaar om geplukt te worden. Rozenbottels ondersteunen onder andere bij het herstel van een verkoudheid, het afdrijven van urine, bot aangroei, gewrichtsklachten en net als veel andere planten uit de natuur versterkt de rozenbottel het immuunsysteem.

De rozenbottels kunnen worden beschouwd als een beloning voor je paard. Je kunt er ongeveer tien per dag geven een langere tijd. De rozenbottel heeft een bittere smaak, dus is je paard een echte zoetekauw dan lust hij ze waarschijnlijk niet zo graag.

Smalle en grote weegbree

De smalle en de grote weegbree lijken qua werking zeer op elkaar. De grote weegbree heeft een bijna rond blad en de smalle een langwerpig blad. Het is een zeer nuttig kruid voor je paard.

Deze kruidsoort ondersteunt bij luchtweginfecties en het herstellen van de longen. Hij helpt bij ontstekingen en zweren in de maagwand en de darmen. Net als bij de andere opties heeft de weegbree invloed op de nieren en de urinewegen. Een gezond paard heeft een betere weerstand en loopt daardoor minder kans op ziekten.

Weegbree bevat veel soorten mineralen, vooral kalium en zink, maar ook vitamine C en K en is een van de veiligste kruiden die je kunt geven. Maar bij alle kruiden, planten en takken geldt: geef niet teveel!

Als je opzoek gaat is het belangrijk dat je goed weet wat je meeneemt. Sommige planten en struiken zijn giftig voor paarden! De Esdoorn, Jacob kruid en nog veel meer soorten zijn schadelijk/dodelijk voor het paard. Bij twijfel voer het niet!

Bekijk hier een lijst met giftige voedselsoorten

Het spreekt voor zich dat je bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts raadpleegt.

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER