Vlechten: verschillende manieren

0
2348
Vlechten met verschillende technieken, naald en draad

Helaas moeten we nog even wachten voor we weer op wedstrijden kunnen. Dat betekent wel dat we nu wel alle tijd hebben om ons goed voor te bereiden om straks weer op pad te kunnen.

Vooral voor dressuur wedstrijden is het gebruikelijk om je paard te vlechten maar ook voor de springsport wordt soms gevlochten. Daarnaast is het leuk om je paard te knotten voor een fotoshoot. Er zijn verschillende technieken om de manen van je paard te knotten.

Rolletjes

Deze techniek wordt veel gezien bij de springpaarden. Met rolletjes krijg je een heel strak effect.

Verdeel de manen in staartjes. Pak ongeveer de breedte van de manenkam. Je kan mouse gebruiken om geen uitstekende haartjes te krijgen en de vlechtjes nog strakker en netter te krijgen. Er zijn verschillende paardenmiddelen maar gewone mouse voor mensen kan je ook gebruiken. Vlecht daarna de staartjes goed strak. Het makkelijkste bij deze techniek is dat de manen goed kort zijn.

Zodra het vlechtje erin zit draai je het elastiekje om de onderkant, bij de laatste paar keer kun je de onderkant een keer dubbelvouwen zodat je een bolletje krijgt en geen ‘kwastje’. Het zorgt ervoor dat er geen uitstekende haartjes ontstaan. Draai vervolgens nog een elastiekje één keer om de onderkant. Pak met 2 vingers het vlechtje en rol het vlechtje onderlangs omhoog. Draai als je bovenaan bent het elastiekje om het gevormde knotje en je knotje zit. Je kunt er nog een extra elastiekje om het knotje doen zodat hij beter blijft zitten.

Naald en draad

Een techniek die ook gebruikt wordt om te vlechten (meestal door dressuurruiters) is met naald en draad. Met die techniek ontstaan er chique roosjes. Het is makkelijker om deze manier te gebruiken als de manen wat langer zijn.

Verdeel de manen in staartjes, pak brede stukken (afhankelijk van hoe dik de manen zijn) voor en mooier effect. Ook hierbij is het makkelijk als je mouse gebruikt. Maak vlechtjes, begin iets losser en vlecht steeds strakker. Dit zorgt ervoor dat er aan het begin van het vlechtje een mooie boog ontstaat. Pak het pektouw erbij, dit is wat plakkerig en zorgt ervoor dat de knotten er goed in blijven zitten. Knip een stuk touw eraf, ongeveer een onderarm lengte (je kan beter iets teveel hebben dan te weinig). Knoop het draadje vast aan de naald en maak aan de onderkant van het draad ook een knoopje.

Steek het draad door de onderkant van het vlechtje en het elastiekje, steek het terug omhoog en steek het weer terug naar beneden. Steek de naald, met de punt omhoog, onderlangs door het beginstuk (bovenaan) van de vlecht. Vouw met je vingers het knotje nogmaals om en steek de naald heen en weer door het knotje. Eindig zodra je naald naar ondergestoken is en knip het draad af. Je hoeft niks meer te doen. Doordat het draad plakkerig is blijft het knotje goed zitten.

Quick Knot

Er bestaan nu ook handige clips die je kunt gebruiken bij het knotten. Na het vlechten maak je een knotje steek je de clip er vanaf boven in. De onderkant buig je om en je hebt een knotje. Deze clips kan je kopen maar je kan ze ook makkelijk zelf maken met een paperclip. De clips hebben een T vorm en je kunt ze als je ze netjes eruit haalt en opbergt meerdere keren gebruiken

Voor elke techniek geldt: oefening baart kunst! Dus in deze tijd kun je alvast oefenen voor je weer op wedstrijd mag.

Bekijk hieronder de video om te zien hoe je met Quick Knot knotjes maakt.

 

Tekst: Isa Vorkink voor CAP magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER