Vijf verschillende vormen van koliek

0
2528
Koliek
Horse with colic lay down and sleep outside

Koliek is voor veel paardeneigenaren reden voor ‘code rood’. De dierenarts wordt direct gebeld, en niet zelden is ingrijpen in de kliniek noodzakelijk voor voorspoedig herstel. Koliek is een uiting van pijn in de buik bij het paard. 

Symptomen

Een paard kan door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart. Koliek kan verschillende oorzaken hebben. Zo wordt er in eerste instantie onderscheid gemaakt tussen koliek ten gevolge van darmproblemen en problemen buiten het darmkanaal. Koliek ten gevolge van darmproblemen komt vaker voor in het voor- en najaar.

Verschillende vormen koliek

De diagnose van koliek is niet gemakkelijk. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. De meest voorkomende vormen van koliek zijn:

 • Gaskoliek
  Gaskoliek ontstaat door gasophoping in de darmen. In de eerste plaats kan dit door productie van een te grote hoeveelheid gassen in de dikke darm, doordat suikers in de dunne darm bijvoorbeeld niet volledig verteren en vervolgens doorstromen naar de dikke darm. Gras bevat in het voorjaar en najaar veel suikers die op die manier in de dikke darm terecht komen. De suikers worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken, hierbij vindt gasvorming plaats. Daarnaast is het ook mogelijk dat de darm gedeeltelijk of geheel wordt geblokkeerd, door bijvoorbeeld een verstopping of een draaiing (liggingsverandering) van de darm.
 • Krampkoliek
  Deze vorm van koliek treedt op als gevolg van verkramping van de darmen of een gedeelte daarvan. Veranderingen in het management, zoals bijvoorbeeld veranderingen in voer, stalling, training spelen vaak een rol. Ook (chronische) stress kan tot krampkoliek leiden. In sommige gevallen kunnen ook worminfecties voor krampkoliek zorgen.
 • Zandkoliek
  Wanneer het paard regelmatig zand binnenkrijgt, bijvoorbeeld als het op een zanderige paddock staat, kan zandkoliek ontstaan. Het zand stapelt zich dan geleidelijk op in de darm, waarna het gewicht van het zand en irritatie van het slijmvlies zorgen voor koliek.
 • Koliek door verstoppingen in de darm
  Het darmkanaal van het paard kent een aantal vernauwingen waar de voerstroom als het ware door een fuik moet. Hier ontstaan geregeld verstoppingen van de darm. Verstopping kan ook veroorzaakt worden door primaire uitdroging, bijvoorbeeld door een verstopte of bevroren waterbak. Ook gebitsproblemen zijn een veel voorkomende onderliggende oorzaak voor verstoppingen.
 • Koliek door liggingsveranderingen van de darm
  Het grootste deel van de darmen van het paard ligt ‘los’ in de buik. Het is dus goed mogelijk dat er delen verstrengeld raken.

Sluipmoordenaar

Hoewel heftige verschijnselen in veel gevallen veroorzaakt worden door ernstige darmproblemen, hoeft dat andersom niet te gelden. Bij lichte verschijnselen van koliek kunnen de veranderingen in de buik al aanzienlijk zijn.  Wat dat betreft kan koliek soms een ware sluipmoordenaar zijn. De symptomen zijn dan nog redelijk mild, maar de gevolgen kunnen dan al zo ernstig zijn, dat het paard eigenlijk nauwelijks nog te redden valt. Daarom is ‘code rood’ bij enige vorm van koliek ook altijd gerechtvaardigd. Wacht dus niet af, ga niet zelf dokteren, maar overleg altijd met een dierenarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER