Veilige traktaties voor je paard, wat geef je?

0
9166
Nicola Philippaerts - H&M Zilverstar T Jumping Indoor Maastricht 2016 © DigiShots

Graag geven we ons paard iets lekkers als beloning, of gewoon, omdat we dat leuk vinden! Wat kun je ‘veilig’ aan een paard geven en wat niet?

Bleekselderij is gezond!

Bleekselderij wordt aanbevolen als een gezonde traktatie voor je paard. Het bevat weinig suiker en is een geweldig alternatief voor wortels, met een hoog suiker-gehalte. Bovendien is de textuur van selderij prima; het bevat veel cellulose, waardoor het heel goed is om op te kauwen. Hoe meer het paard kauwt, hoe meer speeksel het genereert. Speeksel is alkalisch en helpt tegen maagzweren.

Veilig snoepen voor paarden

Andere veilige traktaties voor paarden zijn onder andere:
– aardbeien
– rozijnen
– (Cantaloupe en andere) meloen
– druiven
– fenegriek
– camille
– munt
– rode biet
– rapen
– pastinaak

Niet geschikt voor paarden

Niet alle groenten en fruit zijn echter geschikte traktaties voor paarden. Voedingsmiddelen die de neiging hebben darmgas te produceren of die tot de nachtschadefamilie behoren, moeten worden vermeden.

Voedingsmiddelen die moeten worden vermeden, zijn onder andere:
– uien
– aardappelen
– tomaten
– kool
– spruitjes

Dol op bananen

Onderzoek heeft aangetoond dat paarden over het algemeen de voorkeur geven aan banaan boven wortels en appels. Grappig is dat er voorbeelden zijn van bekende sportpaarden, zoals Lara Butler’s Rubin Al Asad en Marakov en Royal Concert van Michael Eilberg, die dol zijn op bananen. Bananen kunnen met schil en al worden gevoerd; ze zijn rijk aan kalium.

Niet teveel suiker

Net als mensen hebben echter ook paarden ‘guilty pleasures’. Wat je ook kiest voor je paard, houd rekening met het suikergehalte.

En als je deelneemt aan (FEI) wedstrijden, moet je extra voorzichtig zijn, omdat sommige stoffen op de dopinglijst staan, zoals chocola. Al vind je paard het nóg zo lekker, het levert je wel een schorsing op als de FEI je paard controleert.

Bron: Horseandhound

Foto: DigiShots

LAAT EEN REACTIE ACHTER