Toegvoegde waarde van supplementen?

0
1641
supplementen
Supplementen

We proberen ons paard zo optimaal mogelijk te voeren. Ruwvoer is de basis, krachtvoer zetten we in als aanvullend voeder. Aan het krachtvoer zijn verschillende mineralen en sporenelementen toegevoegd. Wat kunnen supplementen dan nog toevoegen?

Grote keuze

De markt biedt een enorm breed en gevarieerd aanbod: voor spieropbouw, tegen maagzweren, rustgevend, elektrolyten, kruidenmengsels,… De keuze is zo groot dat je als eigenaar vaak door het bos de bomen niet meer ziet. Maar alles voor het paard, want baat het niet dan schaadt het niet toch?

Supplementen

Uiteraard willen we allemaal het beste voor ons paard, en gezonde voeding is van groot belang. Binnen een evenwichtig voedingspatroon zijn vitaminen en mineralen essentieel voor zowel mens als dier, een tekort kan immers nare gevolgen hebben. En dus willen we maar al te graag paardlief wat extra geven naast zijn gewoon voedingsrantsoen en grijpen we naar de supplementen.

Het beste voor je paard

Supplement betekent letterlijk: ‘iets extra toevoegen aan’: iets extra’s naast het standaard rantsoen. Vitaminespuiten, kruidenmengsels, gewrichtssmeersels of kalmerende poedertjes…. De keuze van vrij verkrijgbare supplementen is enorm. Welke supplementen worden veel gebruikt, waar zijn ze voor en helpen ze ook echt? De ervaringen zijn talrijk, veel sites bieden supplementen aan met een uitgebreide omschrijving van de werking: het lijkt wel of er voor elk kwaaltje een poedertje voorhanden is. En dus sparen we kosten noch moeite en schaffen we het ruimhartig aan, want we willen het beste voor ons paard.

Overdaad kan schaden

Maar er schuilt ook gevaar in het zelf toedienen van supplementen. Stoffen die onmisbaar zijn om effectief te functioneren kunnen namelijk in een te grote hoeveelheid juist giftig zijn. Een paar voorbeelden: in korte tijd een heel grote hoeveelheid onschuldig lijkend water drinken, kan levensbedreigend zijn. IJzer is ook zo’n stof die mens en dier nodig hebben: bij ijzergebrek voelen we ons snel vermoeid en raken we snel buiten adem. Een ijzeroverschot in een paardenlijf geeft echter óók vermoeidheid, en een te grote hoeveelheid ijzer stapelt zich op in de lever en uiteindelijk in andere organen met nefaste gevolgen als resultaat.

Bron: CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER