Tips om het rantsoen bij weidegang aan te passen

0
1092
Tips om je paardenvoer bij weidegang aan te passen
Horse eating with fresh grass in close up

In het voorjaar gaan de meeste paarden weer lekker de weide op! Het verse gras is in deze periode de belangrijkste voedselbron. Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo, geeft handige tips om je rantsoen hierop aan te passen.

Om te beginnen is het belangrijk om de overgang van stal naar weide langzaam op te bouwen. Paarden hebben een gevoelig verteringsstelsel. Veranderingen in het voerrantsoen moet je geleidelijk introduceren en doorvoeren. Als dit te snel of plotseling gaat, kunnen er problemen bij je paard ontstaan, zoals diarree. Kijk bij de keuze voor het juiste voer naar de behoefte van je paard en naar het type weide. In het voorjaar is gras erg energie-, eiwit- en mogelijk ook suikerrijk, dus hoef je minder energie en eiwit bij te voeren. Vaak kan je de hoeveelheid krachtvoer verminderen of zelfs helemaal afbouwen en op een balancer overgaan. Dankzij een balancer krijgt je paard alle nodige vitaminen en mineralen binnen.

Heeft jouw paard geen aanvulling van krachtvoer nodig?

Bestaat het rantsoen voor 100% uit ruwvoer (gras, hooi of voordroog)? Vul het rantsoen dan aan met een vitaminen- en mineralenbalancer. Alleen ruwvoer bevat niet genoeg vitaminen en mineralen om de behoeften van je paard te dekken.

Voeradvies: kies in dit geval voor Pavo Vital of Pavo DailyFit. Pavo Vital is een dagelijkse balancer: een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen en mineralen die je paard nodig heeft. Staat jouw paard 24/7 op de wei? En vind je het geven van een brokje op de wei lastig? Probeer dan Pavo DailyFit: een smakelijke koek met één dagdosis vitaminen en mineralen, maar zónder de energie en calorieën die in krachtvoer zitten.


Veerle Vandendriessche


Dierenarts (Diplomate ECVCN) en nutritionist bij Pavo. Met de titel Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition (ECVCN) behoort Veerle Vandendriessche tot de absolute wereldtop op het gebied van voeding. Veerle heeft zich gespecialiseerd in paarden en gezelschapsdieren en is nu één van de 36 Europese Diplomates, waarvan er zich slechts twee fulltime toeleggen op paardenvoeding.


Tip: Geef je jouw paard minder dan 1,5 kg en/of pony minder dan 0,75 kg brok of muesli per dag? Ook dan is aanvulling van een vitaminen- en mineralenbalancer, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit noodzakelijk.

Kan jouw paard, naast ruwvoer, wel wat extra’s gebruiken?


Alleen wanneer je paard onvoldoende energie en/of eiwit binnenkrijgt om op gewicht te blijven en het werk vol te houden, kan je krachtvoer of ruwvoervervangers bijvoeren.

Voeradvies: Pavo Nature’s Best is een dagelijkse, havervrije gezondheidsmuesli met zeer weinig suiker en zetmeel en een lage energiewaarde. De perfecte aanvulling voor paarden die recreatief gereden worden en actief zijn in de basissport. Als je liever een brok voert, kan je kiezen voor Pavo Condition: een structuurrijke brok voor alle paarden en pony’s in lichte sport.

Tip: Is je paard gevoelig voor suiker? Zet je paard dan ‘s morgens niet in de wei. In de ochtend bevat gras namelijk het meeste suiker, ook wel fructaan genoemd.

Staat je paard op een arme, kale weide?


Staat er weinig gras in de wei en heeft jouw paard een hogere behoefte aan eiwit, bijvoorbeeld doordat jullie fanatiek zijn in de sport of de merrie drachtig is of melk geeft? Grote kans dat deze arme, kale weide niet genoeg biedt en dat aanvulling van eiwit nodig is. Het aanvullen van eiwitten kan zowel via een ruwvoervervanger als via krachtvoer.

Voeradvies: Pavo FibreBeet is een ruwvoervervanger en bestaat uit een mix van ontsuikerde bietenpulp en luzerne. De kwalitatief hoogwaardige eiwitten uit luzerne maakt FibreBeet de ideale eiwitrijke ruwvoeraanvulling voor paarden op een schrale weide of paarden met arme bespiering.

Extra eiwitten? Pavo Topsport is een muesli-topping met een hoge concentratie eiwitten en ideaal voor paarden die hard werken of voor paarden die hooi krijgen met een laag eiwitgehalte. Vervang 1 kg van je huidige krachtvoer door 1 kg Pavo TopSport per dag.

Een drachtige of lacterende merrie heeft onder andere ook behoefte aan extra eiwitten. Met de merriebrok Pavo PodoLac geef je het ongeboren veulen vast alle belangrijke voedingsstoffen mee, blijft je merrie in optimale conditie en ondersteun je de melkgift van de merrie maximaal.

Staat je paard op een rijke, groene weide die veel energie, eiwitten en suiker bevat?


Zeker als je paard gevoelig is voor suiker, hoefbevangen is (geweest) of hiernaar neigt, is het raadzaam om weidegang te beperken en je paard extra ruwvoer te voeren met een laag suikergehalte.

Voeradvies: heb je zelf niet de beschikking over (voldoende) ruwvoer met een laag suikergehalte? Pavo SpeediBeet is een ruwvoervervanger bestaande uit ontsuikerde bietenpulp en bevat geen zetmeel en slechts 5% suiker. Een andere optie is Pavo FibreNuggets. Dit is een structuurrijke grasbrok gemaakt van 100% weidegras met een laag suiker- zetmeelgehalte.

Stel je persoonlijke voedingsvraag gratis aan Pavo’s voedingsdeskundigen via www.pavo.be

Tekst & Foto’s: Pavo, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER