Temperament en voeding

0
3938
Temperament en voeding
Temperament en voeding

Het temperament van paarden kan onderling erg verschillen. Voor nervositeit en ‘heet’ gedrag bestaat vaak een genetische  aanleg.

Nerveus paard

Paarden die hoog in het bloed staan (met veel volbloed in de afstamming) zijn vaak temperamentvol, terwijl sobere rassen meestal de rust zelf zijn. Huisvesting en omgang hebben meer invloed op het temperament dan voeding. Toch kan voeding helpen. Bijvoorbeeld om een nerveus paard iets stabieler te maken. Wat kan je in zo’n geval doen?

1. Meer vet

Zetmeel is een zogenaamde ‘snelle’ energiebron, wat wil zeggen dat de energie snel na opname vrijkomt. De energie uit vet komt juist langzaam vrij. Voor een nerveus aangelegd paard is het daarom aan te raden om (een deel van) het zetmeel (krachtvoer: granen, brok, muesli) te vervangen door plantaardige olie of een vetsupplement. Dit kan ook helpen een nerveus paard beter op gewicht te houden.

2.  Veel tijd in het weiland

Zorg ervoor dat een nerveus paard zoveel mogelijk tijd in het weiland kan doorbrengen. Zodoende kan hij zijn energie kwijt (op zijn eigen manier) en gras (van een goed onderhouden weiland) is een waardevolle voedingsbron. Een paard dat veel op stal staat, bouwt soms een overschot aan energie op. Dagelijkse weidegang kan de explosiviteit van een nerveus paard helpen verminderen.

3. Magnesium

Er zijn veel supplementen in de handel die een nerveus paard rustiger of stabieler zouden moeten maken. Vaak bevatten deze magnesium, om overbodige spanning op de spieren te helpen verminderen, of bijvoorbeeld specifieke, rustgevende kruiden . De werking van zulke supplementen is niet altijd duidelijk, maar sommige paarden hebben er baat bij.

Bron: CAP Magazine

Foto: Istockphoto.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER