Suikerrijk voorjaarsgras: Hoe voorkom je hoefbevangenheid?

0
1169
Hoefbevangenheid door voorjaarsgras

Er bestaat geen mooier beeld dan paarden die heerlijk staan te grazen in een groene weide. Maar helaas brengt het verse voorjaarsgras ook de nodige risico’s met zich mee, zoals de hoeveelheid suiker die erin zit. Teveel suiker is gevaarlijk voor paarden en kan (acute) hoefbevangenheid veroorzaken.

In dit artikel gaat Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo, verder in op het ontstaan van hoefbevangenheid, de symptomen en hoe jij als eigenaar hiermee kan omgaan in het weideseizoen. Want: een paard dat eens hoefbevangen is geweest, blijft hier altijd gevoelig voor!

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid is een pijnlijke aandoening in de hoef, waarbij de hoeflamellen, die ervoor zorgen dat de hoefwand en het hoefbeen sterk aan elkaar verbonden blijven, gaan ontsteken. Dit heeft tot gevolg dat de verbinding hiertussen kan verbreken en het hoefbeen loskomt van de hoefwand, waardoor deze zakt of draait. De ontsteking gaat vaak gepaard met koorts en zwelling. Hoefbevangenheid treedt meestal (het eerst) op aan de hoeven van de voorbenen.


Veerle Vandendriessche

Tips van Veerle tegen hoefbevangenheid

Dierenarts (Diplomate ECVCN) en nutritionist bij Pavo
Met de titel Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative
Nutrition (ECVCN) behoort Veerle Vandendriessche tot de absolute wereldtop
op het gebied van voeding. Veerle heeft zich gespecialiseerd in paarden en
gezelschapsdieren en is nu één van de 36 Europese Diplomates, waarvan er
slechts twee fulltime bezig zijn met paardenvoeding.


Zo herken je hoefbevangenheid

Een bevangen paard zal proberen de ontstoken hoeven te ontlasten door de achterbenen ver onder het lichaam te zetten en het pijnlijke been (of benen) naar voren te zetten. Je zult merken dat je paard zo min mogelijk wil bewegen, omdat dit pijn doet. Soms gaan ze zelfs langdurig liggen om zo de voeten te ontlasten.

Oorzaken van hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben. Uit onderzoek weten we dat o.a. paarden met overgewicht een groter risico lopen om bevangen te raken. Ook paarden en pony’s met de Ziekte van Cushing/PPID zijn hier extra gevoelig voor. Een andere veel voorkomende oorzaak is een darmstoornis, wanneer een paard een te grote hoeveelheid energierijke voeding binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door suikerrijk voorjaarsgras of een grote
hoeveelheid krachtvoer die in één keer wordt gegeten, zoals het leegeten van de voerton. De darmflora wordt hierdoor zodanig verstoord, dat er gifstoffen gevormd worden. Als deze in het bloed terecht komen, kan hoefbevangenheid ontstaan.

Tips om hoefbevangenheid te voorkomen

Met deze tips kun je zoveel mogelijk voorkomen dat jouw paard of pony hoefbevangen raakt:

• Zorg voor een geleidelijke overgang van stal naar wei. Begin met een half uurtje per dag en maak dat iedere dag iets langer.

• Zet je paard vroeg in de ochtend (tot 10:00 uur) of laat op de avond (na 21:00 uur) buiten, wanneer het fructaan (lees: suikergehalte) het laagst is. Hou eventueel de fructaanindex in de gaten. Let op: zet je paard níet buiten op een zonnige dag na een koude nacht!

• Voorkom grazen op een kale weide: kort, gestrest gras bevat namelijk relatief veel suiker.

• Geef ’s morgens eerst ruwvoer op stal of maak een lekkere natte mix Pavo SpeediBeet of Pavo FibreNuggets. Dit zorgt er namelijk voor dat je paard een vol gevoel heeft, waardoor hij in de eerste uren minder op het gras ‘aanvalt’.

• Pas de hoeveelheid krachtvoer naar beneden aan als je paard de wei op gaat of vervang door een vitaminen- en mineralenaanvulling, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit.

• Stripweiden is een goede oplossing voor gevoelige paarden en pony’s. Hierbij zet je een afscheiding in de wei die je steeds opschuift, zodat ze niet onbeperkt gras kunnen eten.

• Vermijd langdurig draven op verharde wegen.

• Zorg voor een regelmatig onderhoud aan de hoeven en laat je paard om de 6-8 weken bekappen en/of beslaan door een erkende hoefsmid.

• Let er bij merries die een veulen krijgen goed op dat de nageboorte er binnen zes uur na de geboorte afkomt.

Mijn paard is hoefbevangen. Wat nu?

1. Raadpleeg direct je dierenarts.

2. Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. In plaats van krachtvoer kun je kiezen voor een vitaminen- mineralensupplement, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit koeken.

3. Zet je paard op nat zand of in de modder om zo de hoef continue te koelen en de druk op de hoef te verdelen/verlichten.

4. Om pijn en druk op de hoef te verminderen, is het aan te raden om in overleg met je dierenarts en hoefsmid te bekijken wat er verder nog mogelijk is.


Pavo’s Producttips

Dagelijkse vitaminen en mineralen

Pavo Vital

*Vitaminen- en mineralenbrokje

PAVO Vital

Pavo Dailyfit 

*Vitaminen- en mineralenkoek

PAVO DailyFit

Gezonde ruwvoerproducten voor een volle maag

Pavo Fibre Nuggets

*Structuurrijke grasbrokken

Pavo SpeediBeet

*Ontsuikerde, snelwekende bietenpulpvlokken


 

 


KIJKTIP!

Wil je meer weten? Bekijk dan de gratis webinar Hoefbevangenheid: Voeding & Behandeling op Pavo.be


 

Tekst & Foto’s: PAVO

Lees ook: Tips om het rantsoen bij weidegang aan te passen

LAAT EEN REACTIE ACHTER