Suiker? Niet goed voor je paard.

0
4128
Voldoende ruwvoer helpt koliek te voorkomen

Wij mensen weten dat we uit moeten kijken met voeding waar te veel suiker in zit. Maar ook voor paarden geldt dat voeders met te veel suiker erin schadelijke gevolgen kunnen hebben.

Wat zijn suikers?

Suikers zijn koolhydraten die door het paard als energiebron worden gebruikt. De smaak is zoet, waardoor suikerrijke voeders voor de meeste paarden onweerstaanbaar zijn.

Waarom zijn te suikerrijke voeders niet goed?

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer paarden die, als gevolg van teveel suiker- en zetmeelrijke voeding, stofwisselingsproblemen hebben ontwikkeld, zoals insulineresistentie, overgewicht en hoefbevangenheid. Deze dieren hebben een suiker- en zetmeelarm rantsoen nodig, om symptomen van stofwisselingsziekten te verminderen.

Waar moet je op letten als je een suikergevoelig paard hebt?

1. Niet meer krachtvoer dan nodig
Krachtvoer is vaak rijk aan zetmeel door het gebruik van granen. Deze krachtvoeders zijn minder geschikt voor paarden met een stofwisselingsprobleem. Gelukkig zijn er steeds meer voeders die graanvrij zijn en/of een laag suiker- en zetmeelgehalte hebben.

2. Fructaan in voorjaarsgras
Wanneer in het voorjaar de temperatuur nog laag is, kunnen suikers in het gras opstapelen. Fructaan is een bekende veroorzaker van hoefbevangenheid, koliek en diarree. Let extra op bij het weiden van gevoelige paarden: bouw de graastijd langzaam op en gebruik indien nodig een graasmasker.

3. Check het suikergehalte in je ruwvoer
Gedroogd ruwvoer kan behoorlijke hoge suikergehaltes hebben. In kuilvoer wordt een deel van de suikers omgezet in zuren, maar in hooi blijven de suikers die zich tijdens de oogst in het gras bevinden in tact. De enige manier om het suikergehalte in het gras te bepalen, is door middel van een analyse. Door hooi te weken kan het suikergehalte worden verlaagd.

Helemaal zonder suiker?

Ook al heeft je paard stofwisselingsproblemen, suikervrij voeren is onmogelijk en zou ook heel ongezond zijn. Suikers zijn onmisbaar voor het functioneren van het lichaam. Hoeveelheid is echter het sleutelwoord!

Bron: Hoefslag / CAP Magazine

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER