Pijpbeen meest kwetsbaar bij botbreuken

0
3709
Botbreuken
Pijpbeen kwetsbaar

Natuurlijk zorg je ervoor dat je paard weidegang heeft. Daar is het welzijn van vrijwel ieder paard bij gebaat. Maar er kunnen in de wei wel eerder ongelukjes ontstaan, dan op stal. Zo ontdekte een Zwitsers onderzoeksteam dat er vaker botbreuken bij paarden ontstaan, wanneer ze in de wei staan, dan tijdens training of op wedstrijd.

Oorzaak botbreuken

Vooropgesteld dat botbreuken bij paarden niet heel vaak voorkomen, is het toch goed om met dit resultaat in gedachte wanneer nodig maatregelen te treffen. Donati in zijn team onderzochten 1845 gevallen van botbreuken. In 52% van de gevallen betrof het een rijpaard, met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar. 43% van de breuken werd veroorzaakt door een trap van een ander paard, vertelt Donati tijdens zijn presentatie op de Swiss Equine Research Day eerder dit jaar in Avenches. Het vaakst ging het om een breuk in het onderbeen, van pijpeen tot griffelbeentjes. Bijna net zo vaak ging het om breuken in het hoofd, voornamelijk van de kaak.

 

Weinig weefsel

‘Met name het pijpbeen omvat weinig weefsel om het te beschermen tegen flinke klappen van buitenaf’, legt Donati uit. ‘Het pijpbeen is bedoeld om grote krachten van bovenaf te doorstaan, niet vanaf de zijkant. Een breuk treedt relatief gemakkelijk op.’

Pony’s minder botbreuken

Opmerkelijk was het geringe aantal pony’s en IJslandse paarden waarbij botbreuken op traden. Waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze rassen vaak in een kudde leven.

Samenstelling groep

De oplossing om het risico op botbreuken te minimaliseren is niet de paarden op te sluiten in hun stal’, benadrukt Donati. ‘Het is eerder zaak om het advies van gedragsdeskundigen op te volgen en een evenwicht in de samenstelling van de groep in de wei te bewerkstelligen.’

Bron: Hoefslag /  The Horse

Foto: Sabine Timman

LAAT EEN REACTIE ACHTER