Philip Bernard: “Gebrek aan kennis over hooien voor paarden”

0
1613
Philip Bernard over het hooien voor paarden
Gras Hooi maken © DigiShots

Philip Bernard is Barefoot specialist en heeft zijn eigen hoefrevalidatiecentrum. Er viel hem iets op, namelijk dat er vorig jaar en dit jaar tientallen paarden hoefbevangen raakten terwijl hun dieet hetzelfde was gebleven. De oorzaak: boeren die te vroeg, of op een verkeerd moment hooien.

“Het tijdstip van het hooien is super belangrijk”, legt Bernard uit. “Het gras bevat fructaan, dat zijn suikers waarvan paarden hoefbevangen kunnen raken bij een grote hoeveelheid of wanneer ze er zeer gevoelig voor zijn. Fructaan verdwijnt maar in een beperkte mate tijdens het hooien. Dat betekent dat als je gras maait op het moment dat het veel fructaan bevat, het hooi ook veel fructaan heeft.”

Drie belangrijke facetten

Bernard geeft aan dat het juiste moment te herkennen is aan drie facetten. “Het ideale moment om te hooien is bij voldoende vochtigheid, zonlicht en een hoge tempratuur. Daarmee kan het gras optimaal groeien en houdt het zo min mogelijk fructaan vast. Dat betekend dat als je hooit op het moment dat het gras goed is, je fructaan arm hooi hebt. Als je hooit op het moment dat het bijvoorbeeld te warm, te koud, te droog is, of er weinig zonlicht is, dan ga je heel fructaan rijk hooi krijgen.”

© DigiShots

Weinig regen, veel fructaan

“Vorig jaar in april was het een enorm droge tijd voor een langere periode. Boeren gingen hooien op het moment dat het gras weinig regen had gezien. Dat resulteerde erin dat er veel meer paardeneigenaren zich melden bij de dierenarts met paarden die leden aan hoefbevangenheid, terwijl de paarden gewoon op een normaal dieet stonden. Op advies lieten zij het hooi analyseren. Systematisch bleek bij alle  gevallen dat er teveel fructaan aanwezig was in het hooi. Ik vroeg wanneer het geoogst was en bij alle gevallen was het geoogst in april/mei.”

Weinig verstand

Het probleem ligt volgens Bernard bij boeren die geen of weinig verstand hebben van het produceren van hooi voor paarden. “Dat komt doordaat zij uit ervaring hooi of voordroog maken voor koeien, die hebben een heel ander verteringsysteem. Het is voor boeren heel moeilijk om correct te hooien, omdat ze hooien wanneer het hen uitkomt. Als je hooit voor paarden moet je niet kijken wanneer het jou het beste uit komt, maar wanneer het met de klimatologische omstandigheden het beste uitkomt.”

Juiste omstandigheden

“Voorgaande jaren is het altijd goed gegaan of viel het minder op omdat er gehooid werd bij de juiste omstandigheden, rond juni. Omdat het vorig jaar in april al zomers weer was met tempraturen van rond de vijfentwintig graden, leek het goed om te hooien. Maar het was nog lente met veel fructaan in het gras. De jaren daar voor werd er gehooid met de juiste omstandigheden waardoor dit probleem zich niet of veel minder voordeed.”

Philip Bernard is hoefspecialist en ontdekte veel gevallen met hoefbevangenheid door jong gemaaid gras
Hooi wikkelen
© DigiShots

Simpele oplossing

Maar volgens Bernard is het vrij simpel om het probleem op te lossen. “Door het hooi te spoelen of te stomen verdwijnt er een groot deel van het fructaan. Vaak hebben mensen geen ander hooi en moeten ze het doen met wat ze hebben.”

Overleg met je boer

Als paardeneigenaar kan je niet altijd voorkomen dat je balen hebt die te vroeg zijn gehooid, volgens Bernard. “Het is niet aan de buitenkant te zien. Eigenlijk is je beste optie om gewoon overleggen wanneer de boer hooit en onder welke omstandigheden. Als de drie eerder genoemde facetten aanwezig zijn, is dat het ideale moment om te hooien. Het blijft gewoon heel moeilijk, het is namelijk ook zo dat wanneer er een deel van het weiland in de schaduw ligt, dat deel fructaanrijker is dan het andere deel dat in de zon ligt. Je kan onmogelijk elke baal laten testen.”

Gevoeligheid en leeftijd

Volgens Bernard is niet elk paard is even gevoelig voor hoefbevangenheid. “Maar paarden van vijftien jaar en ouder zijn over het algemeen altijd gevoeliger. Dus dit probleem is vooral voor die paarden aanwezig.”

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER