Overgang van lockdown naar wedstrijden

0
592
Overgang van lockdown naar wedstrijden. Verandering van routines levert stress
Wim de Poorter Foto: Ruben Karnas

De overgang van de seizoenen kan een ingrijpende verandering in de dagelijkse routine van paarden en pony’s zijn. Daardoor kan het paard veel stress krijgen. Maar ook de lockdown kan invloed hebben op veranderingen voor het paard.

Het kan er zelfs voor zorgen dat de stresslevels van het paard te hoog worden en de natuurlijke afweer van het dier verzwakt. Hoe dat kan gebeuren? Het heeft alles te maken met het feit, dat paarden van nature vluchtdieren zijn, waardoor ze makkelijk angstig worden en  snel overstuur kunnen raken bij onbekende situaties of grote veranderingen.

Een lockdown en de overgangen tussen seizoenen, zijn voorbeelden van situaties die veel veranderingen met zich meebrengen voor paarden. Het verhoogt de hoeveelheid stress bij het paard en de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Cortisol is een hormoon dat erg belangrijks is voor de gezonde functie van verschillende metabolische en immunologische processen in het lichaam van het paard. Maar een overschot ervan kan er voor zorgen dat de natuurlijke afweer juist weer verzwakt.

Praktische tips

Voedingsdeskundigen van Saracen in België geven een paar praktische tips om stress bij paarden zo laag mogelijk te houden en zo hun fysiek en mentaal welzijn op pijl te houden.

Constante structuur

Probeer de routine die je voor je paard hebt zoveel mogelijk te behouden. Dat bied je paard structuur en vermijd stress. Voer op regelmatige tijdstippen en zorg voor een normaal dagritme. Verander niet ineens de tijden van het buitenzetten en verander niet van weidemaatjes. Vooral in de overgangsperiode is dit voor paarden extra belangrijk.

Het is fijn voor een paard om telkens door vaste personen te worden verzorgt. Indien er steeds iemand anders voor het paard zorgt, kan dit onnodige stress en angst veroorzaken.

Correcte voeding

Het bepalen van het juiste voer is nooit echt heel makkelijk. Het ene paard heeft van nature meer behoefte aan suikers, maar ook factoren als stressniveaus, leeftijd, activiteit en dergelijke spelen een rol bij het kiezen van de juiste voeding. Gelukkig zijn er wel een paar algemene richtlijnen.

Algemene richtlijnen

Als eerste is het belangrijk om te bepalen wat voor jouw paard een normale vezelinname is, en dit in de gaten te houden. Je kan dan bekijken of je paard de juiste hoeveelheden eet om in zijn behoefte te voorzien. Je voorziet dan ook al een groot deel van de energie die nodig is om het lichaam in een juiste conditie te houden. Door dit in de gaten te houden kun je eventuele veranderingen waarnemen en kun je gezondheidsproblemen zien aankomen.

Om de vezelinname te controleren kun je enkele dagen al het voer te wegen voor en na dat je paard gegeten heeft. Zo kan je berekenen hoeveel vezelinname je paard heeft gehad.

Variëren in vezelsoorten

Dan is het ook belangrijk om te variëren in vezelsoorten. Voor paarden die veel op stal staan is het belangrijk om het zoek- en graasgedrag zoveel mogelijk te stimuleren. Dit kan je doen door het aanbieden van verschillende vezelbronnen op verschillende plekken in de stal. Voor de psychische gezondheid en voor het op peil houden van de vezelinname bij paarden die moeilijke (hooi)eters zijn, kan dit positieve effecten hebben. Je kan bijvoorbeeld een hooinet ophangen, een losse berg hooi in de stal leggen en een speelbal met voer ophangen. Ga innovatief om met voermogelijkheden.

Uit onderzoek blijkt dat voedselgebrek gedurende de dag het risico op maagzweren bij paarden verhoogt. Daarom is het tijdstip waarop je voert ook van belang. Je kan het beste overdag minimaal 80% van het ruwvoer aan het paard geven en de overige 20% in de nacht. Dit omdat paarden ’s nachts kunnen vasten.

Energiebehoefte

Als laatste is het belangrijk om te kijken of de lockdown ervoor zorgt of je paard daadwerkelijk minder energiebehoefte heeft. Wanneer je paard nog steeds even veel getraind wordt in deze periode moet je de voeding niet aanpassen. Maar verricht je paard wél minder zwaar werk in de lockdown, omdat er bijvoorbeeld geen wedstrijden gereden worden, dan moet je de hoeveelheid calorieën aanpassen. Minder werk betekent namelijk minder energieverbruik en dus een lagere energiebehoefte. Als je dit niet doet, zal het paard bijkomen in gewicht.

De beste manier om de hoeveelheid calorieën te verlagen, is door minder krachtvoer te geven aan je paard. Maar let er wel op dat je paard genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Er is genoeg voer op de markt die dat aanvult zonder dat er extra’s in het voer zitten. Nog een andere optie die je kan kiezen is om voer te geven met minder suikers, om gedragsproblemen te voorkomen.

Gelijkmatige aanpassing

Wat heel erg belangrijk is bij het aanpassen van het voer van je paard, is dat je dit gelijkmatig doet. Verander het rantsoen dus niet van de ene dag op de andere dag. Doe dat over een periode van 7 tot 10 dagen. Op die manier verstoor je de microflora in het verteringssysteem niet. Hetzelfde geldt wanneer je opnieuw overstapt op het oude voederschema, omdat het energieverbruik opnieuw stijgt. Begin dan 14 dagen op voorhand met het aanpassen van het rantsoen van je paard.

Onvoldoende beweging

Waterinname en voldoende beweging is ook erg belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van een paard. Onderzoek liet zien dat paarden die minder dan twee dagen per week rust kregen, een grote kans hadden op (maag)zweren. Als je paard veel op stal staat is het belangrijk om op rustdagen wel lichte beweging te geven die niet te belastend zijn. Dit ontlast het verteersysteem en helpt het op een gezonde manier te functioneren.

Onvoldoende water

De wateropname van een paard is ook een heel belangrijke rol in de gezondheid, en niet alleen in de zomer. Het is belangrijk om in elk seizoen de wateropname van je paard in de gaten te houden. Paarden zijn erg gevoelig voor veranderingen in de smaak en temperatuur van het water en een verminderde wateropname kan het risico op spijsverteringsproblemen zoals koliek of maagzweren vergroten.

Er zijn verschillende manieren op de wateropname van het paard op peil te houden. Je kan onder andere een slobber gebruiken om je paard te motiveren om te drinken. Tijdens koudere maanden kan je ook warm water toevoegen aan de wateremmer zodat de temperatuur aangenaam is. Je kan ook elektrolyten toevoegen om de dorstreactie op een natuurlijkerwijze extra te stimuleren. Of je kan water aan het normale voer van uw paard toevoegen.

Isa Vorkink voor CAP Magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Paardenpuntvlaanderen / CAP Magazine

Foto: Ruben Karnas

LAAT EEN REACTIE ACHTER