Overgang naar de herfst

0
2395
Herfst
Weidegang wordt voor veel paarden afgebouwd in de herfst

Het was een warme, lange en droge zomer. Nu doet de herfst zijn intrede. Hoewel het nog heel zonnig en mooi weer is, is het oktober, en weten we allemaal dat dit de laatste echt zonnige dagen zijn van dit jaar. Dan komt het moment veel paardeneigenaren om het weideseizoen te beëindigen en de paarden weer naar binnen te halen.

Hele jaar door buiten?

Natuurlijk hoef je niet per se direct je paarden helemaal op stal te zetten. Er zijn genoeg situaties waar het paard zowat het hele jaar door naar buiten kan, mits het paard kan schuilen in een schuilstal en altijd voldoende water en voeding tot zijn beschikking heeft. Voor de paarden die in de herfst wel naar stal gaan, zal de overgang weer een grote verandering betekenen. Vaak treden in deze tijd gezondheidsproblemen op die met goed management voorkomen kunnen worden. Hieronder een aantal tips om dit management goed te laten verlopen:

1. Rustig afbouwen

Andersom dan aan het begin van het weideseizoen, is het nu van belang om de graastijd (= beweging en ‘nat’ voer) af te bouwen en staltijd (= geen beweging en droog voer) op te bouwen. Het spijsverteringssysteem, met name de bacteriepopulatie in de blinde en dikke darm, moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit gebeurt het best geleidelijk en kost enkele weken.

2. Op stal, maar wel  bewegen

Het darmstelsel van een paard dat op stal staat wordt steeds minder actief. Hierdoor kunnen gemakkelijk verstoppingen (of bijvoorbeeld een ophoping van gas) ontstaan. Het is daarom, zeker in de eerste weken, belangrijk om een paard extra beweging te geven, hetzij in een paddock, stapmolen, aan de hand of onder het zadel.

3. Geef voldoende ruwvoer

Tegenwoordig wordt op veel stallen vlas als stalbodembedekking gebruikt. In tegenstelling tot stro wordt vlas niet gegeten en vormt het dus geen remedie tegen verveling of een lege maag. Wanneer er niet voldoende aandacht aan het ruwvoer wordt besteed, is de kans op spijsverteringsproblemen aanzienlijk. Voer een paard op vlas (of een andere niet-eetbare bodembedekking) bij voorkeur ruwvoer uit een slowfeeder, om de opnametijd te verlengen en overgewicht te voorkomen.

4. Drinkwater

Vaak wordt weinig aandacht besteed aan het drinkwater. Te weinig drinken in combinatie met veel droog voer is echter een veel voorkomende oorzaak van verstoppingskoliek. Let erop dat er voldoende water uit mechanische drinkbakjes komt, dat het water in de winter niet te koud is en maak de drinkbak dagelijks even schoon.

Bron: Hoefslag / CAP Magazine

Foto: Stock

LAAT EEN REACTIE ACHTER