Ook als het kouder wordt: Kijk uit voor rode bloedwormen!

0
2614
Recreatiepaarden of sportpaarden

In de winter vormen ingekapselde rode bloedwormen een gevaar voor paarden. Zelfs bij hele lage temperaturen kunnen ze prima overleven in het lichaam van het paard.

Levensbedreigend

Een Brits bedrijf heeft een video gemaakt waarop te zien is dat ingekapselde rode bloedwormen een ernstig gezondheidsrisico inhouden voor paarden. Het bedrijf moedigt paardeneigenaars aan om hierover te praten met hun dierenarts. De video gebruikt illustraties om de gecompliceerde levenscyclus van de rode bloedworm uit te leggen en om aan te geven dat ze levensbedreigend kunnen zijn voor paarden.

Overwinteren

In de herfst en de winter, wanneer de temperatuur daalt, hebben de larven van de rode bloedworm een unieke manier om te overleven in het lichaam van het paard. Het paard krijgt ze binnen als het graast. Daarna begraven ze zichzelf in de darmwand, waar ze cystes vormen en hun ontwikkeling stopt. Op die manier kunnen ze overwinteren. 90% van de rode bloedwormen in het lichaam van het paard kunnen deze verborgen wormen zijn.

Schade aan de darmen

In de lente kunnen de larven in groten getale uit hun winterslaap komen. Ze breken dan door de darmwand, waar ze voor schade kunnen zorgen: onder meer diarree, gewichtsverlies en koliek behoren tot de mogelijkheden. Deze potentieel fatale aandoening staat bekend als ‘larvale cyathostominose’. 50% van de paarden sterft eraan. Vooral jonge paarden (onder de zes jaar) lopen risico, maar elk paard kan ermee te maken krijgen.

Preventie

Mestonderzoek zal niet voldoende zijn om de ingekapselde bloedwormen te detecteren. De larven produceren immers geen eitjes. Een mestonderzoek kan zelfs helemaal schoon zijn, terwijl het paard wel miljoenen ingekapselde bloedwormlarven in zijn darmen heeft.

Bedrijfsdierenarts Wendy Talbot: ‘Veel paardeneigenaars geloven dat ze al het nodige weten over wormen, maar uit onderzoek blijkt dat er heel weinig kennis is over ingekapselde bloedwormen. Als een paard symptomen laat zien van larvale cyathostominose is het heel moeilijk om de aandoening effectief te behandelen. Met de video willen we paardeneigenaars laten inzien dat ingekapselde bloedwormen erg gevaarlijk kunnen zijn en dat het belangrijk is om aan preventie te doen, het hele jaar door.’

Bron: Horse and Hound

Foto: Shutterstock

LAAT EEN REACTIE ACHTER