Onderzoek: Weidegang en overgewicht

0
758
onderzoek naar overgewicht bij paarden in de wei
Foto: Sabine Timman

Het in balans houden van het gewicht van je paard is niet altijd even makkelijk. Zeker nu de lente, met jong gras, voor de deur staat. Onlangs werden twee manieren van weidegang met elkaar vergeleken in een onderzoek door Spillers via de WALTHAM Equine Studies Group. De kernvraag was: kun je lichaamsgewicht van paarden, tijdens het groeiseizoen, onder controle te houden?

Drie groepen van vier pony’s, die hetzelfde gewicht, lengte en lichaamsconditiescore hadden, werden in een weiland geplaatst. Ze hadden een grasopbrengst, gelijk aan 1,5% (drooggewicht) van het lichaamsgewicht van de pony’s, per dag. Dat gedurende 28 dagen. De twee verschillende weideopties waren: géén weide beperking en weide waarbij het draad dagelijks een stuk werd verschoven.

Onbeperkt toegang

De pony’s werden elke week gewogen en de conditie van het lichaam werd onderzocht. De gewichtstoename, van pony’s die geen beperking van toegang tot gras hadden, was hoger dan van de pony’s mét een beperking.

Geleidelijk toegang

“De pony’s die geleidelijk toegang kregen tot weiland hadden aanzienlijk minder lichaamsgewichtstoename dan de pony’s die onbeperkt toegang hadden”, aldus Clare Barfoot RNutr, directeur Marketing en Onderzoek en Ontwikkeling bij SPILLERS. “Het is zeker de moeite waard om te overwegen een ​​strook weideafrastering te plaatsen en deze eenmaal per dag te verplaatsen.”

Volgende fase

In de volgende fase van het onderzoek wordt gekeken naar een aantal andere aspecten van strookbegrazing, zoals weideslijtage en activiteitsniveau. Zodat er nader advies kan worden gegeven over de keuze van geleidelijk toegang tot gras

 

Bron: Horse and People

LAAT EEN REACTIE ACHTER