Natuurlijke elementen in je weide, beter voor je paard en de natuur!

0
999
Natuurlijke elementen toevoegen aan je wei om een landschap te creeëren
Foto: Sabine Timman

De natuur is erg kostbaar, daarom willen we die  zoveel mogelijk beschermen én helpen. Onze paarden leven van de natuur door het eten van gras, planten en nog veel meer. Door je weide in te richten met natuurlijke elementen en materialen gaat de weide meer op in het landschap.

De perceelstructuur kan hersteld worden door de weides om te bouwen met streekeigen kleine landschapselementen. Solitaire loofbomen, knotbomenrijen, gemengde hagen, heggen en houtkanten zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor nuttige insecten, vogels en kleine zoogdieren, dus ook zij profiteren hiervan mee. Deze elementen bieden schaduw en beschutting voor paarden en daarnaast is het een aanvullend ruwvoer in de vorm van twijgen en bladeren.

Ontwikkeling kruidenrijker land

De Oost-Vlaamse regionale landschappen is samen met zestien paardenhouders bezig om streekeigen kleine landschapselementen aan te planten op paardenweides, om zo te werken aan de ontwikkeling van kruidenrijker land. Dat doen ze om een inspiratiebron te zijn voor andere paardenhouders door middel van een plattelandsontwikkelingsproject: ‘Paard in het Landschap’.

Plantgoed op weides

De afgelopen twee winters plantten deze Oost-Vlaamse paardenhouders 8607 stuks plantgoed op hun paardenweides. 521 meter gemengde hagen, 1945 meter gemengde heggen, 843 vierkante meter gemengde houtkanten, 205 meter knotbomenrijen, 46 knot- en 75 loofbomen. Om na te gaan hoe deze paardenhouders hun graslanden kunnen verbeteren en ontwikkelen tot meer kruidenrijkere weides, lieten ze een bodemanalyse uitvoeren.

Gevarieerde voedingstoffen

Kruidenrijk gras- en hooilanden bestaan uit een gevarieerd aanbod van bloeiende kruiden en grassen. Met hun lange wortels halen de kruiden belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen uit de diepere bodemlagen. Door deze kruiden te eten, krijgen de paarden verschillende voedingsstoffen binnen en wordt het suiker- en eiwitgehalte niet te hoog.

Paarden bewegen meer door het actief te zoeken naar kruiden die ze lekker vinden. Het is niet alleen mooi om te zien, maar dus ook goed voor de biodiversiteit, de bodem én voor het paard zelf. Een divers, vezelrijk en structuurrijk dieet is veel gezonder voor paarden.

Waterhuishouding optimaliseren

Ook zorgt een diepere doorworteling van de kruiden voor een betere structuur in de bodem, waardoor de waterhuishouding van het weiland optimaliseert. Bodems onder blijvende, kruidenrijke graslanden kunnen veel koolstof opslaan, wat mee werkt aan de klimaatoplossing.

Het is een win-win situatie voor de natuur, je paard en je grond!

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

Lees ook: Voedsel uit de natuur voor je paard

LAAT EEN REACTIE ACHTER