Natuurgeneeskundige Zomer: ‘Een paard kun je niet voor de gek houden met een placebo effect’

0
2716
Foto: Rob Zomer

Rob Zomer is een natuurgeneeskundige. Wanneer je paard ziek is en de dierenarts kan het probleem niet oplossen, dan kan een natuurlijke geneeswijze een uitkomst bieden. Rob Zomer werkt met Homeopathie, Fytotherapie en eigenlijke alle mogelijke manieren om een paard beter te maken op een natuurlijke wijze. “Het is afhankelijk van wat het probleem is en wat er bij het paard past. Van daaruit pas ik een behandelwijze toe.”

Kwaal met kwaal oplossen

Homeopathie is een natuurlijke manier om het paard te laten genezen. “Homeopathie moet je eigenlijk zien als een  kwaal met de kwaal oplossen. Stel je hebt een lever die niet goed functioneert, overbelast of vervuild is en je gaat hem met homeopathie behandelen, dan geef ik het paard juist iets wat de lever weer activeert. Dat de lever weer opschoont. Het gevaar is dat door onwetendheid van mensen het middel verkeerd gebruikt kan worden. Wanneer de lever eigenlijk al goed functioneert en je geeft hem iets dat de lever opschoont, het de lever juist weer slecht maakt. Dan ga je hem overactiveren.”

Doormeten van het paard

Zomer bekijkt het paard altijd eerst met zijn eigen ogen om te zien wat er mis is. Daarna onderzoekt hij het gehele paard met een Metavital Horse scan. Dit apparaat is goedgekeurd door medische dienst Duitsland. “Het paard wordt eigenlijk aan de computer aangesloten die het hele lichaam doormeet. Dat apparaat checkt door middel van lichtgolven alles in het lichaam. Elk orgaan, elk weefsel heeft zijn eigen frequentie. De computer vergelijkt gezond weefsel met het gemene weefsel. Alle afwijkingen komen dan naar boven. We kunnen ontstekingen, bacteriën, weefsel beschadigingen of artrose zien. Aan de hand daarvan kunnen we kijken wat er eventueel aan de hand is en wat we dan gaan doen.”

Problemen door voeding

Er komen vooral veel problemen vanuit voeding voor, vaak door te veel of te rijk voer. “De problemen die kunnen ontstaan bij verkeerd voedsel is bijvoorbeeld verzuring op de spieren. Maar ook heel veel huidproblemen. Het lichaam houdt teveel afvalstoffen vast. De afvalstoffen komen dan via de huid naar buiten en dan gaat je paard schuren. Maar natuurlijk ook problemen met de darm of de maag. Dan wordt het paard vervelend. Het is per paard verschillend en wat je met hem doet qua werk. Als je een paard heel intensief traint, dan kan hij meer voer nodig hebben. Doe je de dag daarop weer minder, dan moet je hem eigenlijk weer iets minder geven. Ik kijk vooral of het voer voor dat paard geschikt is.”

Problemen tijdens het rijden

Rijtechnische problemen kunnen door moeilijkheden met de maag of de darmen voorkomen. “Stel hij heeft een blinde darm ontsteking, dan kan het zijn dat het paard rechtsom moeilijk wil inbuigen. Het grootste gedeelte van de darmen ligt aan de rechterkant. Als je het paard dan rechtsom buigt dan komt de darm onder druk te liggen. Of als het paard een maagzweer heeft dan merk je dat met aansingelen.”

“Maar er kunnen ook kreupelheden ontstaan bij dit soort problemen. Wanneer het paard problemen heeft met de stofwisseling, en hij houdt teveel afvalstoffen vast, dan verzuurt dat op de spieren, en zakken de afvalstoffen naar de benen en de voeten. Daar krijgt het paard bijvoorbeeld een hoefzweer van.”

Merries die niet meer drachtig worden behandelt Zomer ook geregeld. “Dat kan komen doordat de hormoonhuishouding niet goed is, door bijvoorbeeld medicatie uit het verleden. Of er zit een bacterie in de baarmoeder. Zodra dit is opgelost kunnen ze wel weer drachtig worden.”

Oplossen

Zomer vind het heel dankbaar werk. “De mensen die bij mij komen hebben al van alles geprobeerd. Die zijn vaak al bij de kliniek of andere therapeuten geweest. Dan is het wel mooi dat ik de oorzaak kan vinden en het kan oplossen. ”

Weinig bekent in Nederland

Op een natuurlijke wijze problemen oplossen is in Nederland en België nog niet heel erg bekend en wordt niet meteen gebruikt. In Duitsland zijn ze al wat verder met deze methode en worden homeopathische middelen geregistreerd. “Mijn werkwijze wordt snel weggedrukt in een hoekje van alternatief. Er is ook altijd wel discussie met de gewone of de reguliere dierenartsen: het werkt niet, het kan niet of het is niet bewezen. Een paard kun je niet voor de gek houden met een placebo-effect, een paard weet niet wat hij krijgt. Het werkt of het werkt niet.”

Tekst: Isa Vorkink voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding en toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER