Luizen en mijten: Jeuk, jeuk en nog eens jeuk!

0
1674
Luizen en mijten: Jeuk, jeuk en nog eens jeuk!

Het is nu de tijd voor luizen en mijten. Vooral bij koude temperaturen kunnen paarden last krijgen van deze beestjes. Door de dikke wintervacht vinden de jeukbeestjes het fijn om in een warme vacht te kruipen.

Maar ook nu we richting de lente gaan kunnen we luizen of mijten ontdekken bij onze viervoeters. Doordat vanwege de rui de weerstand van je paard vermindert, zijn ze vatbaarder voor parasieten.

Ectoparasieten zijn parasieten die aan de buitenkant van het dier zitten. In België en Nederland gaat het vooral om de luizen en de mijten bij paarden.

Luizen

Je hebt de bijtende luis en de zuigende luis. Paarden hebben meestal de bijtende luis. De luis en de eitjes van de luis, neten, zijn met moeite te zien op de paardenhuid. Op de hals en de romp begint vaak de infectie. De luis leeft in de huidschilfers. Het verschilt heel erg per paard of hij er veel last van heeft of niet. Er ontstaat vaak flinke jeuk, kale plekken en schilfering.

De zuigende luis leeft van bloed- en weefselvloeistof. Bij een ernstige besmetting kan bloedarmoede ontstaan.

Mijten

De schurftmijt is een klein beestje dat een besmettelijke aandoening veroorzaakt: Scabiës of schurft. Dit beestje is niet met het blote oog te zien. De mijt graaft gangetjes oppervlakkig in de huid en legt daar haar eitjes.

Qua mijten bestaan er verschillende soorten. De belangrijkste binnen België  is Chorioptes equi, de beenschurftmijt. Die wordt veel gezien op paardenrassen met veel behang, zoals de Fries, de Tinker en de Shire. De mijt nestelt zich graag in de warme, vochtige kootholte bij deze rassen.

Mok

Door de jeuk die de mijt veroorzaakt gaat het paard in de sokken bijten of met zijn been stampen. De mijt kruipt via de benen naar de rest van het lichaam en veroorzaakt overal jeuk. Naast dat het paard last heeft van dit kleine beestje, kan het er ook voor zorgen dat je paard last krijgt van mok. Bij een ernstige infectie kunnen de benen dik worden. De lymfeafvoer van het been verslechtert daardoor.

In die situatie is het te laat en is volledig herstel niet meer mogelijk. Een acute vorm van ontsteking van de lymfebanen kan ook optreden: Einschuss (dik, warm en pijnlijk been, vaak koorts.) Ook in deze situatie is snel ingrijpen noodzakelijk.

Geen klachten

De mijt geeft niet altijd klachten. Paarden kunnen dus mijt hebben zonder dat je dit door hebt en besmetten daardoor weer andere paarden. Via microscopisch onderzoek wordt de besmetting met mijten onderzocht via van een afkrabsel van de aangetaste plekken.

Kippenmijt en Rode bloedmijt

Een andere mijt die we bij het paard kunnen vinden is de kippenmijt of rode bloedmijt (Dermanyssus gallinae). Deze mijt komt voor bij vogels, maar springt gemakkelijk over op andere dieren. De mijt zit overdag verstopt in kieren en spleten van bijvoorbeeld de stal en valt ‘s nachts zijn slachtoffer aan. Het is erg lastig om de mijt te vinden omdat hij na de bloedmaaltijd weer vertrekt. Het paard heeft ook door deze mijt veel jeuk.

Direct contact

Via direct contact of via zadels, dekens en borstels worden de mijten overgebracht. Over het algemeen heeft ieder dier heeft zijn eigen mijt, maar sommigen kunnen wel tijdelijk overlopen naar bijvoorbeeld de mens en irritatie veroorzaken. Ook kunnen sommige mijten een paar weken in de omgeving overleven (stal, kippenhok) en vanuit daaruit besmetten.

Andere mijten zijn bijvoorbeeld Sarcoptes (vooral op het hoofd) en Psoroptes (rug).

Behandeling

Luizen verstoppen zich onder de vacht bij paarden en zijn daardoor moeilijk te bereiken met wasmiddelen of sprays. Vaak helpen middelen wel tegen de luizen, maar verwijdert het de eitjes niet. Hoe later je achter een besmetting komt, hoe meer eitjes er in de vacht zitten. Deze eitjes kunnen wel een jaar overleven. Daarom wordt aangeraden om je paard tijdens de behandeling regelmatig flink te poetsen zodat de eitjes loslaten.

Het kan even duren voordat je helemaal kunt stoppen met behandelen. Er is namelijk geen manier of product om alle eitjes te verwijderen.

Byemite

Je kan je paard wassen met een antiluizenmiddel, zoals Byemite. Dit middel is geregistreerd voor kippen. Het is belangrijk dat eventueel vuil eerst weggewassen wordt met een paardenshampoo en dat je beschikt over warm water. Het dier moet na het wassen op een warme plek kunnen drogen. Er wordt aangeraden dat het dier eerst geschoren wordt, met name de sokken. Anders dringt de shampoo niet goed genoeg door. Naast het paard moet ook de omgeving gedesinfecteerd worden: de stallen, borstels, dekens, halsters, dekjes etc.

Ivermectine

Er bestaat ook een behandeling per injectie: ivermectine. Deze behandeling kan voor bijwerkingen zorgen dus voorzichtigheid is belangrijk. Deze injectie wordt door de dierenarts uitgevoerd omdat het strikt intramusculair (in de spieren) gegeven moet worden (intraveneus is levensgevaarlijk).

Er bestaat ook een ivermectine in een wormenkuurvorm, maar in deze toepassing werkt het niet tegen luizen of mijten.

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

 

Bron: Dierenkliniek de Berg

LAAT EEN REACTIE ACHTER