Kissing spines: einde carrière?

0
898
Zadel op een paardenrug
Foto: Sabine Timman

De rug is een gevoelig onderdeel van een paard. Het moet regelmatig tot dagelijks wat kilootjes dragen. Problemen worden vaak niet gezien of ontkend. Een veel voorkomend rugprobleem is Kissing Spines.

Kissing Spines betekent: kussende rugwervels. De naam zegt het al, rugwervels die elkaar kussen en dus (te) dicht bij elkaar komen. Bij het rijden maakt het paard zijn rug snel hol, daardoor beknellen de tussenliggende rugwervels nog meer. Er kan dan een vervelende ontsteking ontstaan. Betekent dit dat je dan niet meer op je paard kan zitten? In overleg met je dierenarts is dit soms wel mogelijk. Door middel van goede training heeft het paard geen, of minder, last. Je moet er vaak wel voor zorgen dat het paard zijn rug bol maakt tijdens de training. De dierenarts kan samen met jou een trainingsschema maken.

Oorzaken

Er lijken verschillende oorzaken van Kissing Spines te zijn. Het kan genetisch bepaald zijn, waarbij de combinatie met een niet goed passend zadel en verkeerd rug-gebruik bij de trainingen de kwaal kunnen verergeren. Overmatig of verkeerd trainen kan ook rugproblemen veroorzaken. Door middel van een thermografische foto of röntgenfoto’s kan Kissing Spines geconstateerd worden.

Overigens hoeven bepaalde symptomen niet meteen Kissing Spines te betekenen.

Klachten

Niet elk paard geeft klachten aan wanneer hij last van zijn rug heeft. De symptomen zijn ook niet altijd duidelijk. Maar de verschijnselen die kunnen optreden zijn: Gevoelig reageren op poetsen of het opzadelen, slaan met het hoofd, bijten. In
extreme gevallen kan een paard bokken of steigeren tijdens het rijden. Maar dit kan ook een andere oorzaak hebben. Dat maakt het zo moeilijk om te diagnosticeren dat een paard Kissing Spines heeft.

Voorkomen

Laat in ieder geval je paard regelmatig nakijken door een osteopaat en laat je zadel controleren door een zadelmaker. Dit kan het probleem eventueel al voorkomen. Vertoont je paard ineens gevoelige reacties rondom de rug? Haal bij twijfel altijd een specialist bij je paard.

Tekst: Isa Vorkink

LAAT EEN REACTIE ACHTER