Houd de weerstand van je paard op peil!

0
690
gezondheid paard weerstand

De koudste dagen van het jaar zijn (bijna) aangebroken. De weerstand van paarden kunnen verlagen en daardoor is er meer kans op ziektes.

Een paard is een kuddedier, ze staan altijd in de wei met soortgenoten. Op paardenbedrijven zijn vaker grotere aantallen paarden aanwezig, denk aan maneges, handelstallen en fokkerijen. Dit zorgt voor snelle verspreiding van eventuele veroorzakers van ziekten. Een paard kan nu eenmaal niet alleen staan, dit maakt het voorkomen van besmettingen lastig.

Droes

Een van de ergere verkoudheidsziekten die veel voorkomt is droes. Droes wordt veroorzaakt door een bacterie die zich onder de paarden snel kan verspreiden. Het paard kan flink ziek worden en bij de ernstigste vorm kan het paard zelfs stikken. Er ontstaat bij een besmetting met droes een groot abces bij de keel. Zodra de abces naar buiten open knapt, gaat het vaak al snel beter met het paard.

‘Naar binnen geslagen’ droes is veel ernstiger. Vooral voor oudere paarden is de overlevingskans kleiner.

Andere ziektes

Naast Droes zijn er nog meer verschillende ziektes zoals Influenza (griep bij paarden) en Rhino. Deze ziektes komen iets minder vaak voor. De meeste paarden worden jaarlijks ingeënt tegen influenza. Dit zorgt voor een grote vermindering van de verspreiding. Tegen Rhino kunnen paarden ook geënt worden maar dit gebeurt nog niet veel, dat is namelijk niet verplicht zoals bij Influenza

Weerstand

Het belangrijkste is de weerstand van je paard. Zorg dat het genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgt. Dit kan door goede voeding en bijvoorbeeld een liksteen in de stal. Heb je het gevoel dat je paard wat slechter te pas is? Er zijn ook vitaminespuiten om je paard een boost te geven.

Goede hygiëne

Als paardeneigenaar wil ziektes natuurlijk voor zijn en buiten de deur houden. Hygiëne is heel erg belangrijk. Sommige bedrijven reinigen de stallen eens in de zoveel tijd, of voordat er een nieuw paard in de stal komt te staan.

Kom je bij meerdere stallen op een dag? Was je handen als je van de ene naar de andere stal toegaat. Is er op een van de stallen een paard met een (flinke) verkoudheid? Dan is het beste om je kleding ook even te wisselen.

Helaas kun je ziektes niet altijd tegen gaan. Zeker op pensionstallen en maneges kan de verspreiding snel gaan.

Tekst: Isa Vorkink

LAAT EEN REACTIE ACHTER