Hoe zorg je ervoor dat je paard genoeg drinkt (in de winter)?

0
3792
drinkt
Het beste is als een paard de hele dag door kan drinken, bijvoorbeeld met behulp van een automatische drinkbak

Sommige typische winterkwaaltjes, zoals verstoppingskoliek, worden namelijk mede veroorzaakt door een verminderde wateropname. Hoe zorg je er ook in de winter voor dat je paard genoeg drinkt?

Niet als het ijs- en ijskoud is

De temperatuur van het water is erg bepalend voor de wateropname. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer een paard de keuze krijgt tussen ijskoud en warm water, hij bijna altijd alleen een klein beetje ijskoud water drinkt. Het is echter verstandig om een paard in de winter (bijvoorbeeld op de wei/paddock) alléén warmer water aan te bieden, omdat hij van warm water altijd meer zal opnemen dan van koud water. Let op, dit geldt dus alleen als hij niet de keuze krijgt!

Zuur water niet in trek

Paarden drinken veel minder wanneer het drinkwater zuur is. ‘Zuur’ is water met een pH lager dan 5. Bij de meeste drogisterijen en via internet zijn pH-strips verkrijgbaar waarmee je de pH van het drinkwater kunt testen.

3. Onbeperkt aanbieden

Een paard kan in de meeste situaties best een paar uur zonder water, maar het beste blijft om je paard altijd onbeperkt beschikking te geven over goede kwaliteit drinkwater. Ook in de wei of paddock. Dat betekent dat je in de winter soms met grof geschut de wei in moet om de drinkbak ijsvrij te maken en opnieuw te vullen!

De wateropname verschilt enorm tussen individuele dieren. Een verminderde wateropname is bij gebruik van mechanische drinkbakken ook nog eens heel lastig te meten. Wanneer er problemen optreden, zoals koliek of een verminderde voeropname, besteed dan ook aandacht aan de wateropname!

Bron: Hoefslag

Foto: Christine Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER