Het paardenoog: Hoe werkt dat precies?

0
1629
Het paardenoog
Blauw Oog CHIO Aachen 2012 © DigiShots

Paarden hebben een heel ander zicht dan mensen. Om te beginnen staan de ogen van een mens naast elkaar en vooraan in het gezicht. De ogen van een paard staan aan de zijkant.

Dat, samen met nog andere verschillen, betekent dat zij de wereld anders zien dan wij.

Monoculair zicht

Doordat de ogen van paarden aan de zijkant staan van hun lichaam, zien zij twee verschillende beelden. Dit noemt men monoculair zicht. Elk oog ziet een ander beeld. Om het wat duidelijker te maken: als jij één oog afdekt, zie je met je andere oog monoculair. Vlak voor het paardengezicht kan hij binoculair zien, de twee beelden overlappen elkaar. Dat is hoe mensen kijken als ze met beide ogen kijken. Het is enkel met hun binoculair zicht dat paarden diepte zien.

Binoculair zicht is erg handig voor roofdieren die de afstand tot hun prooi moeten inschatten, terwijl rondom (monoculair) kunnen kijken heel belangrijk is voor prooidieren. Als paarden bijvoorbeeld grazen, kijken ze monoculair, ze scannen de omgeving. Moeten ze een voorwerp, sprong of mens inschatten, kijken ze binoculair.

Donker en licht

Paarden zien veel beter in het donker dan mensen. Paarden hebben wel een langere aanpassingstijd nodig dan wij, bij verandering van licht naar donker en omgekeerd. Dat verklaart waarom paarden soms moeite hebben wanneer ze een plaats binnenkomen met meer of minder licht. Bijvoorbeeld vanuit een donkere stal in het felle zonlicht. Als je vanuit de verlichte binnenhal ‘s avonds het donkere erf opstapt, kunnen ze iets schichtiger zijn dan anders, tot hun ogen zich aangepast hebben.

Nieuw onderzoek oogafwijkingen

Onderzoekers verbonden aan UGent en KU Leuven starten met een nieuw onderzoek naar een mogelijke genetische oorzaak voor oogafwijkingen waarbij paarden geboren worden met slechts één oog of zonder ogen. Voor dit onderzoek zijn ze op zoek naar paarden waarbij een bloed- en/of haarstaal afgenomen mag worden.

Genetische oorzaak

Het Center for Animal Breeding and Genetics van KU Leuven wil samen met de Faculteit Dierengeneeskunde (UGent) en FWO Vlaanderen meer inzicht krijgen in het ontstaan van aangeboren oogafwijkingen bij paarden. Bestaat er een genetische oorzaak voor afwijkingen waarbij paarden met één oog of blind geboren worden? In dat onderzoek wordt dit specifiek onderzocht. Het onderzoek wordt gesteund door PaardenPunt Vlaanderen en de stamboeken BWP en Zangersheide.

Oproep voor paarden

Heb of ken jij paarden die blind of met één oog geboren zijn? Graag zouden de onderzoekers bij deze paarden (en eventueel ook bij hun moeders) een bloed- en/of haarstaal afnemen. Deze staalname gebeurt door dierenarts Bram van Mol of, na overleg, door uw eigen dierenarts.

De staalname is volledig gratis en alle gegevens van eigenaars en individuele paarden blijven anoniem en worden niet publiek bekend gemaakt. Indien je jouw paard opgeeft voor het onderzoek, word je zelf ingelicht over de resultaten.


Aanmelden

Stuur een foto van de oogafwijking(en) met naam van je paard naar een van de onderzoekers: Bram van Mol: bram.vanmol@ugent.be of Steven Janssens: steven.janssens@kuleuven.be. Als je paard in aanmerking komt zullen de onderzoekers contact met je opnemen.


 

Bron: Hoefslag / Paardenpunt Vlaanderen

Lees ook: Houd oogproblemen bij oudere paarden in de gaten

LAAT EEN REACTIE ACHTER