Hebben recreatiepaarden of juist sportpaarden een beter leven?

0
2048
Recreatiepaarden of sportpaarden

Recreatiepaarden en sportpaarden. Iedere paardeneigenaar heeft het beste voor met zijn of haar paard. Maar welk paard heeft in de regel nu een beter leven? Het recreatiepaard of het sportpaard? In Zwitserland werden de resultaten van een onderzoek waarin deze vraag centraal stond, onlangs gepresenteerd.

Recreatiepaarden of sportpaarden?

Op het ene vlak zijn de recreatiepaarden beter af. Op het andere vlak heeft het sportpaard een gezonder leven. Zo heeft het sportpaard in de regel minder bewegingsvrijheid gedurende de dag door, dan het gemiddelde recreatiepaard. Het recreatiepaard kan vaak de hele dag door in de wei of de paddock. Aan de andere kant zijn de recreatiepaarden vaak te zwaar (obesitas), en is het harnachement (waaronder het zadel) bij deze groep paarden gemiddeld genomen minder op orde. Beide groepen hebben gemiddeld genomen even vaak rugklachten of te kampen met lichte kreupelheid.

Stop met wijzen

“Er is zoveel kritiek in de paardensport, van ruiter tot ruiter maar ook vanuit bepaalde groepen uit de samenleving, dat het tijd was voor onderzoek. Op basis daarvan kan je dingen veranderen en stoppen met wijzen”, zegt Marie Dittmann, PhD, onderzoeker bij de Equine Sports Medicins Unit aan de Universiteit van Zürich in Zwitserland.

Enquête recreatiepaarden of sportpaarden

Als onderdeel van een grotere studie over kreupelheid bij paarden, maakten Dittmann en haar collega-onderzoekers gebruik van de gegevens die ze verzamelden. Doel was een ​​aantal fundamentele gezondheids- en welzijnsindicatoren te vergelijken bij paarden die worden gebruikt in de sport en paarden die als recreatiepaard worden ingezet. Bijna 250 Zwitserse ruiters reageerden op een online enquête. De enquête betrof 34 vragen. Deze gingen over de discipline waarin de ruiter actief was, de verzorging, gezondheid, training en uitrusting/harnachement van de paarden. De paarden van de respondenten ondergingen vervolgens fysieke evaluaties ter plaatse door getrainde dierenartsen.

In vrijheid naar buiten

De onderzoekers ontdekten dat recreatieruiters, de neiging hebben om bij het houden van paarden, ‘meer paardgericht’ te denken. De recreatiepaarden hadden vaker vrije toegang naar buiten, hadden vaker in groepshuisvesting, en hadden vaker geen hoefbeslag. De sportpaarden kwamen gemiddeld ook twee uur per dag buiten, wat op zich voldoet aan de Zwitserse richtlijnen op het gebied van paardenwelzijn (waar 1 uur per dag wordt voorgeschreven). Echter het naar buiten gaan van de sportpaarden was meer gecontroleerd. Met name het sociale contact was veel minder bij de recreatiepaarden. En daarnaast werden de sportpaarden buitengezet en binnengehaald door de verzorger of eigenaar. De meeste sportpaarden uit het onderzoek hadden niet de vrije keuze om naar binnen of naar buiten te gaan.

Pasvorm zadel

De sportpaarden komen weer beter uit de bus als het om passend harnachement gaat. Mede door het frequenter laten controleren van het zadel van het sportpaard, is de pasvorm van het zadel in doorsnee beter bij het sportpaard dan bij het recreatiepaard. Ook wordt er door de ruiters van de sportpaarden meer les genomen. Dat zou moeten leiden tot beter rijden en een betere en gezondere training voor de paarden.

Even vaak lichte kreupelheid

“Over het algemeen kwamen orthopedische problemen (problemen aan het bewegingsapparaat) in beide groepen “relatief vaak” voor. Hierbij vertoonden de sport- en recreatiepaarden een vergelijkbare prevalentie van tekenen van rugpijn en laaggradige (1 tot 2) kreupelheid”, zei Dittmann. (Om ethische redenen werden paarden met duidelijke kreupelheid (graad 3 of hoger) uitgesloten van het onderzoek, omdat het grotere onderzoeksproject vereiste dat de paarden werden bereden.)

Recreatiepaarden

“Onze studie geeft aan dat sportpaarden niet per se in een slechtere staat van gezondheid of welzijn verkeren dan recreatiepaarden, en dat recreatiepaarden niet noodzakelijkerwijs in een slechtere staat van gezondheid of welzijn verkeren dan sportpaarden”, legt Dittmann uit. “In zekere zin was ik eigenlijk blij om te zien dat ze niet zo verschillend waren, omdat dit misschien kan helpen de debatten en constante kritiek van de ene groep tot de andere tot rust te brengen.”

Goed nieuws

“De door de onderzoekers ontdekte gezondheids- en welzijnsproblemen zijn voor beide groepen paarden eigenlijk ‘positief nieuws’”, vervolgde ze. “Meer voorlichting zou deze ruiters kunnen helpen om problemen met orthopedie, lichaamsconditie en problemen met het passen van het zadel beter te herkennen. En zo de kwaliteit van leven van hun paarden te verbeteren.”

Relatief goed leven

“Toch is het belangrijk om deze kwesties op een relativiteitsschaal te bekijken”, voegde ze eraan toe. “Natuurlijk hebben we de gezondheids- en welzijnskwesties bij deze Zwitserse paarden geconstateerd. En natuurlijk moet er altijd inspanning worden gedaan om de manier waarop we voor onze paarden zorgen te verbeteren. Ongeacht het gebruik als recreatiepaard of sportpaard”, vervolgt Dittmann. “Maar we moeten ook in gedachten houden dat dit geen levensbedreigende problemen zijn. En deze problemen rechtvaardigen beslist niet de kritiek die we tussen de sportruiters en recreatieruiters soms hoort, en al helemaal niet de kritiek die op social media soms voorbij komt. De paarden in onze studie leiden allemaal een relatief goed leven. De problemen die in ons onderzoek aan het licht kwamen – zwaarlijvigheid, subtiele kreupelheid, rugpijn, niet optimaal passende zadels – zijn zeker relevant voor de betreffende paarden. Maar dit zijn tegelijkertijd problemen die moeten worden opgelost, en niet worden opgeklopt en uitvergroot.”

Obesitas

“Na dit onderzoek bleek het voor de Zwitserse wedstrijdruiters helemaal niet zo’n grote verandering om hun paarden meer toegang te geven tot vrij bewegen en sociaal contact met andere paarden. Terwijl het voor recreatieruiters helemaal niet zo ingewikkeld bleek om regelmatig hun zadel te laten controleren. En meer op het gewicht van hun paarden te letten, zodat obesitas wordt voorkomen.” Het bleek een kwestie van in gesprek gaan met de eigenaren, en voorlichting en uitleg geven over hoe zaken kunnen worden geoptimaliseerd, teneinde het welzijn van paarden te verhogen. De bereidheid om mee te werken onder de eigenaren van de onderzochte paarden was groot. Maar dat is eigenlijk ook niet zo verrassend. Iedereen wil zijn paard toch zo goed mogelijk verzorgen?

Bron: Horses and people / CAP Magazine

 

Foto: Stock

 

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Magnacare/Centurion

Magnacare/Centurion

T: +31(0)78 676 73 37

E: info@magnacare.nl

W: www.magnacare.nl

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Het Hoeksche Hof

Het Hoeksche Hof

T: +31(0)186 68 06 13

E: paardencrematorium@hethoekschehof.nl

W: www.paardencrematorium-hethoekschehof.nl

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Meersman Martijn

Meersman Martijn

T: +32 (0) 476 86 25 83

E: martijn.meersman@gmail.com

W: -

Trefwoorden:

Libberecht Dirk

Libberecht Dirk

T: +32(0)56 64 77 96

E: dirk.libberecht@telenet.be

W: -

Trefwoorden:

Van Troys Louis-Philippe

Van Troys Louis-Philippe

T: +32(0)499-19 86 56

E: louis-philippe.vantroys@hotmail.com

W: www.hoefsmid-louis-philippe.be

Trefwoorden:

Alen Stefan

Alen Stefan

T: +32(0)11 25 32 91

E: stefan@icreo.com

W: www.icreo.com

Trefwoorden:

Van Eynde Stef

Van Eynde Stef

T: +32(0)478 23 97 42

E: stef@paardentandarts.be

W: www.paardentandarts.be

Trefwoorden:

Van Buynder Geert

Van Buynder Geert

T: +32(0)9 367 43 45

E: g.vanbuynder@skynet.be

W: www.geertvanbuynder.be

Trefwoorden:

Sunt Tom

Sunt Tom

T: +32(0)475 24 89 30

E: sunt.tom@gmail.com

W: -

Trefwoorden:

Dominique Pot

Dominique Pot

T: +32(0)474 45 05 50

E: dominiquepot@hotmail.com

W: www.dentalhorseservice.com

Trefwoorden:

Cerfontaine Léon

Cerfontaine Léon

T: +32(0)479 72 22 60

E: leon.cerfontaine@outlook.com

W: -

Trefwoorden:

Caeyman Liesbet

Caeyman Liesbet

T: +32(0)0497 72 65 78

E: info@heteegdeken.be

W: www.heteegdeken.be

Trefwoorden:

Kerckhaert Horseshoes

Kerckhaert Horseshoes

T: +32(0)3 771 50 39

E: smederij@kerckhaert.com

W: www.kerckhaert.com/nl/Home.aspx

Trefwoorden:

de Lange Dijn Dierenarts

de Lange Dijn Dierenarts

T: +32(0)472 30 27 43

E: dijndelange@hotmail.com

W: www.dierenarts-dijndelange.be

Trefwoorden:

Madder Katrien

Madder Katrien

T: +32(0)473 73 50 29

E: katrien@paardendierenarts.be

W: www.paardendierenarts.be

Trefwoorden:

Animal Care

Animal Care

T: +32(0)2 759 39 21

E: info@animalcare.be

W: www.animalcare.be

Trefwoorden:

Hanssens Kristof

Hanssens Kristof

T: +32(0)9 321 02 40

E: kristof@dierenartsennevele.be

W: -

Trefwoorden:

Schreurs Jos bvba DAP

Schreurs Jos bvba DAP

T: +32(0)89 62 21 58

E: schreursjozef@skynet.be

W: -

Trefwoorden:

Rooijmans Coen

Rooijmans Coen

T: +32(0)3 383 41 21

E: coen.rooijmans@skynet.be

W: www.daprooijmans-thys.be

Trefwoorden:

Malisart Wim Dr.

Malisart Wim Dr.

T: +32(0)475 41 15 93

E: malisart@telenet.be

W: -

Trefwoorden:

Buschman David

Buschman David

T: +32(0)3 666 06 55

E: info@dierenartsenb.be

W: www.dierenartsenb.be

Trefwoorden:

De Boeck Sandra

De Boeck Sandra

T: +32(0)52 31 27 70

E: dapdeboeck@skynet.be

W: www.dapdeboeck.net

Trefwoorden:

Aspeslagh Olivier - My Vets bvba

Aspeslagh Olivier - My Vets bvba

T: +32(0)475 93 88 61

E: olivier.aspeslagh@telenet.be

W: -

Trefwoorden:

DAP Ter Dreve

DAP Ter Dreve

T: +32(0)486 86 90 34

E: info@dapterdreve.be

W: www.dapterdreve.be

Trefwoorden:

Pint Eva

Pint Eva

T: +32(0)475 50 79 15

E: eva.pint@ugent.be

W: -

Trefwoorden:

Verreet Wim

Verreet Wim

T: +32(0)475 67 34 11

E: wim.verreet1@telenet.be

W: -

Trefwoorden:

Vanpeperstraete Ellen

Vanpeperstraete Ellen

T: +32(0)486 33 16 88

E: ellenvanpeperstraete@gmail.com

W: -

Trefwoorden:

Vanden Eynde Eric

Vanden Eynde Eric

T: +32(0)2 767 76 56

E: mail@vetbe.com

W: -

Trefwoorden:

Morette - Baanpraktijk De

Morette - Baanpraktijk De

T: +32(0)2 453 00 61

E: baan@ercdemorette.be

W: www.ercdemorette.be

Trefwoorden:

De Cupere Cecile

De Cupere Cecile

T: +32(0)478 39 40 13

E: cecile.decupere@busmail.net

W: -

Trefwoorden:

Martin Toon

Martin Toon

T: +32(0)477 39 03 55

E:

W: -

Trefwoorden:

DAP Equide - Dierenarts Wouter D

DAP Equide - Dierenarts Wouter D

T: +32(0)495 54 85 48

E: wouter@equide.be

W: www.equide.be

Trefwoorden:

De Boelpaep Ingrid

De Boelpaep Ingrid

T: +32(0)494 52 50 48

E: info@ingriddeboelpaep.be

W: www.ingriddeboelpaep.be

Trefwoorden:

DAP Vetrident - Dierenarts Teysen Stijn Tandheelkunde en Osteopathie

DAP Vetrident - Dierenarts Teysen Stijn Tandheelkunde en Osteopathie

T: +32(0)495 93 28 04

E: info@stijnteysen.be

W: www.vetrident.be

Trefwoorden:

Vanderwegen Leen

Vanderwegen Leen

T: +32(0)496 61 68 61

E: leen.vanderwegen@gmail.com

W: www.leedi.be

Trefwoorden:

Van Dyck Sofie

Van Dyck Sofie

T: +32(0)3 297 07 60

E: info@sofievandyck.be

W: -

Trefwoorden:

Parmentier-Sercu DAP

Parmentier-Sercu DAP

T: +32(0)3 385 42 50

E: dapparmentier@skynet.be

W: -

Trefwoorden:

Kerckenbosch Kliniekfaciliteit

Kerckenbosch Kliniekfaciliteit

T: +32(0)3 312 30 74

E: hugoboeykens@skynet.be

W: www.kerckenbosch.eu

Trefwoorden:

Vermeire Jeroen

Vermeire Jeroen

T: +32(0)3 663 48 50

E: vermeirejeroen@hotmail.com

W: -

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER