Hart voor je paard

0
3266
Hart voor je paarden
Hart voor je paarden

Wij paardenliefhebbers hebben hart voor onze paarden. Maar over het paardenhart is veel opmerkelijks te vermelden. Wist je bijvoorbeeld dat een paard (onbewust) zijn hartslag synchroniseert met de hartslag van zijn ruiter?

Gespannen

In 2009 ontdekten wetenschappers in Zweden dat een verhoogde hartslag bij de mens leidde tot een verhoogde hartslag bij het paard dat hij begeleidde. Het was onder meer professor Linda Keeling die aan dit onderzoek bijdroeg. Concreet betekent dit dat als jij gespannen bent en je begeleidt je paard ergens naar toe, er kans is dat je paard ook gespannen gaat reageren. Want een verhoogde hartslag bij het paard leidt tot verhoogde alertheid en meer kans op schrikreacties.

Hartslag

Maar het gaat nog een stap verder. Want wat blijkt enkele jaren later uit onderzoek: Paarden synchroniseren hun hartslag met die van hun ruiter. Dat paarden hun hartslag synchroniseren met paarden uit de kudde waar ze inlopen was overigens al eerder bekend. Maar ze doen dat dus ook met jou als ruiter. En als ze bij een groep mensen staan, dan synchroniseren ze hun hartslag met de persoon die de meeste leiderschap uitstraalt.

Bron: Horse & Hound / CAP Magazine
Foto: Istockphoto.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER