Haar, haar en nog eens haar!

0
1063
haar op een paard
Foto: Sabine Timman

De dagen worden weer een beetje langer. De wintervacht van je paard maakt plaats voor een zomervacht. Grote hoeveelheden haar komen van je paard. Letterlijk overal zit haar zodra je bij je paard bent geweest.

Een heerlijke poetsbeurt, dat heeft je paard altijd wel verdiend. Nu zijn vacht loslaat, is het wellicht fijn er nog meer aandacht aan te besteden. Een heerlijke poetsroutine waarbij je paard lekker verwend wordt. Tegenwoordig bestaan er meer verschillende borstels om je paard te ontdoen van de dikke vacht. Naast een traditionele rosborstel kun je ook gebruik maken van een magicbrush of een poetshandschoen.

In de winter is het vrij koud om je paard te wassen. De staart sla je in de winter wat vaker over. Nu het weer wat warmer wordt is het tijd om de staart van je paard ook eens flink onder handen te nemen.

Lichthoeveelheden

De verandering in de lichthoeveelheden veroorzaken de vachtwisseling. Je paard gaat aan de slag met het loslaten van zijn vacht zodra de dagen langer worden. Maar licht heeft niet alleen invloed op de haren van het paard, ook op de stofwisseling en vruchtbaarheid van merries. Daarom is het voor een paard prettig dat het op stal veel daglicht heeft. De norm hiervoor luidt: Een stal moet een lichtdoorlatend oppervlak hebben dat gelijk is aan 10% van het vloeroppervlak. Een test die je kunt doen om dit te controleren is: overdag moet je in iedere hoek van de stal de krant kunnen lezen.

Loszittende haren

Paarden met een winterdeken kunnen in de verhaarperiode baat hebben bij het rollen zonder deken in de wei of paddock. Loszittende haren jeuken. Je paard zal er van genieten om even lekker zonder deken te rollen. Onthaar de binnenkant van je deken ook even regelmatig.

In de verhaarperiode zit alles onder het haar, dus ook je dekjes. Onthaar je dekje na het rijden met een borstel. Je wasmachine vindt het ook prettig als je dekjes onthaart voordat je ze wast.

Laat je dekens na elk seizoen even wassen. Dat is fijner voor het paard maar dat zorgt ook voor het langer behoud van de deken. Mest en urine zijn funest voor je deken, berg hem daarom nooit vies op!

Glanzende vacht

Voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van je paard, het is ook essentieel voor een gezonde vacht. Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en lijnzaadolie kunnen helpen bij het verharen en laten de vacht extra glanzen. Er bestaan ook voedingssupplementen die kunnen helpen. Laat je eerst goed informeren door een stalhouder, leverancier of eventueel een dierenarts voor je zomaar iets bijvoert.

Doffe vacht

Verzorg je je paard goed, borstelt je hem elke dag, voer je hem plantaardige oliën maar blijft hij een doffe vacht houden?  De vacht van een paard geeft de gezondheid van je paard aan, dus de kans dat je paard ergens last van heeft is aanwezig.

Ga na of je paard ergens last van zou kunnen hebben: wormen, last van het gebit een maagweer of iets anders. Bij twijfel is het dan verstandig om toch een deskundige te laten kijken naar je paard. Een osteopaat of een dierenarts kan je verder helpen.

 

Bron: KNHS / Cap Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER