Extreem winterweer: extra verzorging!

0
907
Bevroren water winter paarden

De sneeuw is gevallen en het vriest behoorlijk. Zorg ervoor dat je paard lekker warm blijft en organiseer wat extra verzorging deze dagen.

Een paard houdt zichzelf warm door te eten. Zorg dat je paard voldoende ruwvoer ter beschikking heeft. Het beste voor het paard is dat hij de hele dag wat kan knabbelen.

Controleer het water regelmatig. Het blijft overdag vriezen dus het water vriest snel weer aan. Zelfdrinkers (automatische drinkbakken) kunnen vastgevroren zitten wanneer het flink vriest. Vul emmers water voor in de weides of stallen. Een paard dat onvoldoende water krijgt, zal ook minder eten. De weerstand van het paard zal achteruit gaan. Een paard neemt in de wintermaand minder vocht op uit het gras (gras bevat 70% water en hooi minder dan 10% water). Het is dus extra belangrijk om je paard van goede watervoorziening te voorzien.

Beschutting

Heb je een Paddock Paradise? Of staan je paarden 24/7 buiten en beschikken ze over een schuilstal? Met een sneeuwstorm gaat de wind overal doorheen. Zorg voor extra beschutting. Hang een zeil of extra doek aan de open kant van je schuilstal. Zo maak je een hoekje waar je paard lekker kan schuilen.

Heb je een buitenstal met spijlen? Dek (een deel van) de spijlen kant af zodat er minder wind in de stallen komt. Zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie blijft.

Wintervacht

Paarden met een dikke wintervacht die buiten gehouden worden zullen sneller zweten tijdens het rijden, het opdrogen duurt heel lang! Maak kortere ritjes, train wat minder hard en las tussendoor meer pauzes in. Als het paard toch nat is geworden is het verstandig om een paar uur een deken op te leggen. Zorg er in ieder geval voor dat hij niet bezweet terug in de wei of koude stal gaat.

Extra dekens

Zeker voor oudere paarden is het niet verkeerd om een extra deken op te doen. Ook paarden met een wintervacht kunnen met deze extreem koude tempraturen, en de sneeuwstormen, baat hebben bij een dekentje.

Bron: Cap Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER