Esmee Smiet: “Zestig procent van de kreupelheid door artrose”

0
948
In een groot deel van de kreupelheidsgevallen is artrose de boosdoener
© DigiShots

In een groot deel van de kreupelheidsgevallen is artrose de boosdoener, namelijk 60%. Maar wat is artrose, en hoe ontstaat het?

Artrose is een chronisch probleem van het kraakbeen van het gewricht. Artrose komt vooral voor in de benen, maar kan ook ontstaan in de hals of rug. Gewrichten zorgen ervoor dat botdelen soepel bewegen. Het bestaat uit kraakbeen, het kapsel, gewrichtsvloeistof en twee botdelen. Aan het uiteinde van deze botdelen zit het kraakbeen, dat is glad en enisgzins elastisch en geeft daardoor schokdemping bij belasting.

Beschadiging

“Het probleem is dat kraakbeen heel slecht herstelt”, vertelt Esmee Smiet, Europees Specialist Interne Geneeskunde van het Paard in een gesprek met de KNHS. “De doorbloeding is dan vaak niet goed en het groeit langzaam. Door meer beschadiging slijt het gewricht nog sneller en heeft het nauwelijks kans om te herstellen. Die slijtage begint met heel kleine beschadigingen die hand in hand gaan met ontsteking in het gewricht.”

“Door de ontsteking wordt ook de gewrichtsvloeistof meer en wateriger, het gewricht wordt dan dik. Dit leidt weer tot het minder soepel langs elkaar heen glijden van het kraakbeen en zorgt voor nog meer beschadiging. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin het kraakbeen alsmaar dunner wordt en de ontsteking zichzelf onderhoudt. Dat veroorzaakt pijn en die uit zich in kreupelheid. Als de kraakbeenafbraak verder doorgaat, zijn soms zelfs onderliggende veranderingen van het bot mogelijk. Dit langdurige en chronische proces noemen we artrose.”

Symptomen

Op plekken waar artrose ontstaat  wordt het gewricht pijnlijk en dikker en het paard begint te kreupelen. “Verschijnselen van dit soort aandoeningen zijn niet altijd even helder en variëren, wat oplettendheid van de eigenaar belangrijk maakt. Gewrichten die overvuld zijn, laten aan de buitenkant een zwelling zien. Een paard met artrose in de benen zal vaak al enige tijd wat stijver gaan bewegen of heeft bijvoorbeeld wat moeite met opstaan.”

Paarden geven vaak kleine maar wel zichtbare signalen af. Bekijk je paard dus altijd goed. “Instructeurs kunnen hierin ook een rol spelen, net als bijvoorbeeld fysiotherapeuten.”

Artrose betekent niet automatisch ook het einde van de rijcarrière van een paard. Er zijn talloze (nieuwe) behandelmethodes, maar veel hangt af van de diagnose die je dierenarts en/of specialist stelt.

Meer hierover lees je in het volledige artikel op de website van de KNHS.

Lees het hele artikel hier.

Bron: KNHS

LAAT EEN REACTIE ACHTER