De paardenhoef: Problemen en verzorging

0
1294
Paardenhoeven
paardenhoeven / paardenbenen Foto: Rachel Beijkirch

De hoeven van een paard zijn een zeer belangrijk onderdeel van het paard. Een paard weegt gemiddeld 600 kilo. 24 uur 7 dagen per week worden de hoeven belast. Ook de verschillende weersomstandigheden zorgen ervoor dat de hoeven het soms zwaar te verduren hebben.

Door regelmatige controle, door iemand die veel ervaring heeft en dagelijks met paarden werkt, kun je op tijd problemen verhelpen of zelfs voorkomen. Dat kan er voor zorgen dat je een duurdere specialist uit de buurt kunt te houden.

Rotstraal

De meest voorkomende problemen bij de paardenhoef zijn scheuren, barsten of zelfs rotstraal. Rotstraal is een bacteriële infectie, deze bacteriën tasten de hoorn van de straal aan. De geurklieren raken ontstoken er ontstaat dan een vieze brij die hevig stinkt.

De aanleg van het paard kan een rol spelen bij het ontstaan van rotstraal. Simpelweg krijgt het ene paard hier sneller last van dat het andere paard. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals hygiëne. Zorg dan ook altijd voor een schone stal. Onvoldoende verzorging van de voeten, niet vaak genoeg uitkrabben en niet vaak genoeg bekappen kunnen klachten in de hand werken.

Paarden met rotstraal staan vaak in een natte wei of paddock. En nog een belangrijke factor is onvoldoende beweging. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding van het straalhoorn en het zelf reinigen van de straalgroeven.

Hoefzweer

Nog een veel voorkomend probleem is een hoefzweer. Dat is een ontsteking die ergens in de hoef ontstaat. Die ontsteking kan ontstaan doordat het paard in iets scherps heeft gestaan. De zwakke plek kan dan later geïnfecteerd raken. Paarden die snel last van scheuren en barsten in de hoeven, of een dunne hoefzool hebben kunnen sneller een hoefzweer krijgen.

Natte weilanden kunnen ook een boosdoener zijn. De hoeven worden dan weker waardoor vuil makkelijker binnendringt en er een infectie in de hoef kan ontstaan. Tot slot is een schone stal ook erg belangrijk voor gezonde hoeven.

Bel bij een hoefzweer altijd een hoefsmid. Hij kan soms de ontsteking eruit snijden. Tot die tijd kan je de hoef weken in Biotex. Zorg dat je altijd Biotex in je kast hebt staan. Het is een goedkoop maar goed werkend middel. Door het weken kan de ontsteking een weg naar buiten vinden. Je kunt de hoef inpakken in een hoefzak met Biotex.

Wel of niet invetten?

Heeft je paard droge hoeven? Dan heb je vast wel eens iemand horen zeggen dat je de hoef dan het beste kunt invetten. Dat is niet altijd zinvol. Het vet of de olie kunnen ervoor zorgen voor verminderde opname van vocht en dat droogt de hoef juist weer uit.

Als je paard minstens twintig minuten op een drassige bodem heeft gelopen heeft het invetten pas zin. Dan is het water voldoende in de hoef opgenomen, het vet zorgt er dan voor dat de hoef het vocht vasthoudt.

Je kan de hoeven soms invetten voor als je op wedstrijd, naar een keuring gaat of als je een fotoshoot hebt. Maar doe het niet te vaak.

Ringen en groeven verraden ziekten en onregelmatigheden in het voedingspatroon van het afgelopen jaar. Een gezonde, gave hoef is dan ook het visitekaartje van de verzorger.

Tekst: Isa Vorkink

Bron: KNHS.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER