De lente is in aantocht!

0
916
paard weide

De vorst trekt weg en aankomend weekend stijgen de temperaturen tussen de 15 en de 20 graden! De lente is in aantocht. Tijd om leuke dingen met (of voor) je paard te ondernemen!

Verharen

De dagen worden langer, het blijft langer licht. Je paard krijgt een seintje om zijn vacht los te laten. Dit doet je paard niet bewust, de hersenen maken hormonen aan die ervoor zorgen dat dit proces op gang komt. Verleng je poetsbeurt van een snelle korte, naar een uitgebreide lange poetsbeurt. Je paard zal het heerlijk vinden.

Het voeren van lijnzaadolie in deze periode helpt bij het veranderen van vacht. Je paard krijg er ook nog eens een mooie glanzende vacht van! Gewone huis-tuin-en -keuken olie voldoet overigens ook prima!

Langer op de wei

De lente is een mooi en vruchtbaar seizoen. Dat betekent ook vers groeiend gras. Maar pas op! Het gras is misschien kort, maar daar zitten wel de meeste suikers in. De kans op hoefbevangenheid neemt daardoor toe. Laat je paard in deze periode wennen aan het jonge gras. Vooral wanneer hij de hele winter niet op de wei heeft gestaan.

Begin met een uurtje en bouw dit rustig op naar langer. Misschien is het nodig om het krachtvoer aan te passen omdat je paard nu meer voedingsstoffen uit het gras kan halen.

Grote schoonmaak

We gaan de sombere wintermaanden uit en de frisse lente periode in. Tijd voor een goede en grote schoonmaak! Haal de stal volledig leeg. Poets de wanden, de voerbak en de waterbak met een sopje (zorg dat er geen resten achterblijven). Je kan eventueel ook de stal uitspuiten met een hogedruk, als je die mogelijkheid hebt. Alle spinnenwebben verdwijnen en de stal is weer lekker schoon en fris voor de zomer!

Groene zeep is hiervoor een uitstekend en milieuvriendelijk middel.

Leder onderhoud

Niet alleen de stal van je paard kan misschien een extra schoonmaakbeurt gebruiken, ook het leder van je tuig kan een schoonmaak- en invetbeurt gebruiken. Door het winterweer kan het leder uitdrogen en bij weinig tot geen gebruik zelfs beschimmelen. Poets het eerst met een lederzeep en verzorg het daarna met een goede leder olie, vet, balsem of conditioner.

Lenterit

Het mooiste van de lente is natuurlijk de buitenritten in het frisse lente zonnetje. De bloempjes die overal de grond uit poppen, de zonnestralen die door de bijna weer volle groene bomen door komt. Plan ritten met je stalgenootjes (wel volgens de coronamaatregelen).

Ook een leuke fotoshoot tussen de mooie kleurige bloemen is leuk om met je paard te doen! Houd je wel aan de regels en betreed niet zomaar iemands tuin of akker.

Tekst: Isa Vorkink

LAAT EEN REACTIE ACHTER