Chronisch Progressief Lymfoedeem

0
220
Chronisch Progressief Lymfoedeem CPL komt veel voor bij paarden met veel behang. Zoals een belgisch trekpaard of een fries
Foto: Digishots

Een aandoening die veel voorkomt bij paarden met veel behang, zoals Belgische Trekpaarden en Friezen, is Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL). Deze aandoening lijkt een beetje op mok maar is niet hetzelfde, daardoor wordt mok vaak verward met CPL.

Mok is een verzamelnaam voor veel huidaandoeningen die op de onderbenen van paarden kunnen voorkomen. CPL komt voort uit slecht functionerende lymfevaten in de onderhuid.

Wat is CPL?

Het komt voor dat in het onderhuidse weefsel en rond de lymfevaten een gebrek aan elastine in de huid is. Daardoor kan vocht niet goed worden afgevoerd en blijft het langdurig aanwezig in de onderbenen. Het grote hoeveelheid vocht vergroot de cellen waardoor het been dik blijft.

Op een leeftijd van twee tot vier jaar ontstaan de eerste symptomen van deze aandoening. Achterbenen zijn vaak ernstiger aangetast dan de voorbenen. In het begin is vooral de huid in de kootholte schilferig en verdikt. Er ontstaan dikke huidwrongen met daartussen kloven. Dat neemt steeds meer toe en verspreidt zich steeds meer op de onderbenen van het paard. Na een langere periode ontstaan er grote huidknobbels. Het komt vaak voor dat ook de hoornkwaliteit van de hoeven wordt aangetast.

Behandelingsmogelijkheden

Het is nog niet mogelijk om CLP te genezen. Je kunt wel de uitbreiding en de ernst beperken. Het is erg belangrijk om je paard dagelijks te laten bewegen, voorkom infecties met bacteriën en mijten en houd het behang aan de benen zoveel mogelijk droog. Het kan helpen om je viervoeter supplementen te geven om de lymfevaten zo gezond mogelijk te houden.

De juiste voeding

Het omega 3-supplement wordt het meest aangeraden om toe te voegen aan het rantsoen van je paard. “Omega 3-vetzuren kunnen niet door het paard zelf worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden aangevoerd. Rantsoenen met veel omega-3-vetzuren kunnen helpen om de elasticiteit van de huidcellen te verhogen. Dit is belangrijk voor paarden die aan vormen van huidirritatie lijden”, zegt Lizzy Drury. Zij is voedingsexpert bij het Britse Saracen Horse Feeds.

Het is ook aan te raden om vitamine E-supplementen toe te voegen. “Er zijn aanwijzingen dat het ondersteunen van een optimaal immuunsysteem zal helpen om de symptomen van CPL te verlichten. Vitamine E is een krachtige antioxidant die de immuun-, cardiovasculaire, bloedsomloop-, neuromusculaire en reproductieve systemen ondersteunt.”

Supplementen zullen paarden niet genezen van Chronisch Progressief Lymfoedeem, maar het kan de ziekte vertragen en het dragelijker maken voor je paard.

 

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER