Brokkelhoeven: oplossing ligt bij oorzaak

0
9489
Brokkelhoeven
Goed beslag en nathouden van de hoef helpt ter voorkoming van brokkelhoeven

Niet een gebrek aan vitaminen, mineralen of andere voedingstoffen blijken de oorzaak van brokkelhoeven. De oorzaak heeft veel vaker betrekking op een gebrek aan beweging, droogte, verkeerd (passend) beslag of erfelijke belasting. 

1. Eerst naar de oorzaak kijken

De oplossing voor brokkelhoeven ligt dan ook op de eerste plaats bij het verhelpen van de oorzaak. Voor zover dat mogelijk is uiteraard. Als er sprake is van veel droogte, kunnen de hoeven regelmatig nat gespoten worden. Meer beweging, ander (of geen) beslag, zijn ook mogelijke oplossingen, die de groei van nieuw hoorn stimuleren.

2. Hulpstoffen en bouwstenen

Als er eenmaal goed naar de oorzaak is gekeken, dan zijn er zeker bouwstenen en hulpstoffen die kunnen bijdragen aan het herstel van de hoef. Hoeven bestaan voor het grootste deel uit keratine, een eiwit dat structuur/stevigheid geeft. Voor de aanmaak van keratine is o.a. voldoende van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteine nodig. Verder is glucose belangrijk voor de hoefgroei. Vetzuren hebben een barrièrefunctie en helpen bacteriën en schimmels buiten de hoef te houden.

2. Biotine en vitamines

Vitamine A speelt een rol bij de celdeling. Een tekort aan deze vitamine is wel eens in verband gebracht met kroonrandontsteking. Biotine is een B-vitamine die in de darmen door bacteriën wordt gesynthetiseerd. Biotine is erg bekend met betrekking verbetering van de hoefkwaliteit, hoewel onderzoeksresultaten nog steeds niet altijd een werking aantonen.

3. Supplementen

Koper, zink, mangaan, selenium en calcium zijn mineralen die van belang zijn bij de opbouw en bescherming van de hoefstructuur. Een tekort aan één of meer van deze mineralen kan leiden tot hoefafwijkingen, maar meestal zijn tekorten sneller ergens anders zichtbaar. Supplementen ten behoeve van de hoefkwaliteit bevatten vaak deze mineralen.

Het heeft tijd nodig

Gezien het feit dat een hoef een hele tijd nodig heeft om te groeien, kan het erg lang duren voordat het effect van behandelingen ter verbetering van de hoefkwaliteit zichtbaar worden. Het dagelijks natmaken van de hoeven kan, zeker bij paarden die op vlas, koolzaadstro of een ander uitdrogend strooisel staan, al heel goed helpen, mits dit lang genoeg wordt volgehouden!

Bron: CAP Magazine
Foto: Digishots

LAAT EEN REACTIE ACHTER