Avondklok: Verzorging en spoedgevallen bij je paard

0
976
Foto: Sabine Timman

Waar in België de avondklok al vanaf oktober 2020 van kracht is, geldt de avondklok in Nederland pas vanaf zaterdag 23 januari 2021. Dit kan gevolgen hebben voor de verzorging van je paard. Ben jij al genoeg op de hoogte?

België

In Vlaanderen geldt de avondklok van middernacht tot 5.00 uur ’s ochtends. Essentiële verzorging voor je paard is wel toegestaan. Daarvoor moet je een verklaring op eer bij je hebben. In die verklaring kun je aangeven waarom je op straat bent. Dat de klok pas middernacht van kracht is scheelt gelukkig nog voor de verzorging. De kans dat je na 00.00 nog naar je paard moet is veel kleiner, meestal alleen wanneer er echt een spoedgeval dreigt.

Nederland

In Nederland geldt de avondklok al vanaf 21.00 en eindigt om 4.30. Vanaf negen uur kan het nog nodig zijn om noodzakelijke taken voor je paard uit te voeren. Wanneer het meerdere keren op een dag medicijnen nodig heeft bijvoorbeeld. Gelukkig is er vaak ook wel het een en ander te overleggen met de pensioneigenaar. Maar mocht het noodzakelijk zijn kun je alsnog de straat op zonder dat je strafbaar bent.

Voorbereiding

Voor zowel Nederland en België geldt dus dat je alleen de straat op mag met een verklaring zodra de avondklok geldt. Mocht het nodig zijn dat je de straat op moet is het verstandig deze verklaring te hebben. In sommige gevallen zit er geen haast achter. Dan heb je alle tijd om een verklaring uit te printen, rustig te bekijken en in te vullen. Maar wanneer je met spoed naar stal moet is het handig deze verklaring al klaar te hebben liggen. Bepaalde gegevens zijn van te voren al in te vullen. Zodra er een spoed geval is hoef je alleen nog maar de datum, tijd en reden in te vullen. Dat scheelt een hoop tijd en kun je snel naar je paard.

Doorlezen

Het is handig om de verklaring van te voren even door te lezen. Je bent dan al een beetje op de hoogte van wat er in gevuld moet worden. Als je haast hebt is daar weinig tijd voor. Als je weet wat er verwacht wordt in de verklaring is het binnen enkele minuten klaar. Dan kom je ook niet voor verassingen te staan bij een controle.

Belgische verklaring

Nederlandse verklaring

Bron: CapMagazine

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER