Versoepeling coronamaatregelen: consequenties voor de paardensport

0
773
Versoepeling coronamaatregelen voor de paardensport
© DigiShots

Een versoepeling van de coronamaatregelen vanaf deze week heeft ook gevolgen voor de ruitersport in België. Paardenpunt Vlaanderen zet op een rij wat wel en niet is toegestaan.

Je mag samen komen met 10 personen in de buitenlucht. Kinderen tot en met 12 jaar zijn daarbij niet meegeteld. Kinderen tot en met 12 jaar mogen tijdens het sporten samen met iemand van hetzelfde huishouden zijn. Ook worden kampen voor één of meerdere groepen toegestaan van een leeftijd tot 12 jaar, met een maximum van 25 kinderen. De begeleiders hoeven daarbij niet meegeteld te worden en de kampen mogen uitsluitend buiten worden georganiseerd.

Sporters tot en met 13 jaar

Sporters jonger dan 13 jaar mogen kiezen voor één activiteit of hobby na school. Het aantal groepen waarin je samenkomt vermindert en dat zorgt voor minder risico op verspreiding van Covid-19. Je mag zowel indoor als outdoor trainen. Voor kinderen onder de 13 jaar geldt dat je in een bubbel van 10 personen in een binnen accommodatie mag trainen. Buiten geldt een bubbel van maximaal 25 personen. Sportbegeleiders worden in beide gevallen niet meegeteld in deze versoepeling.

De georganiseerde indoor activiteiten moeten wel toestemming hebben gekregen van de lokale overheid. Het is niet toegestaan om wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs te organiseren.

Sporter tussen de 13 en 18 jaar

In de leeftijdscategorie van 13 tot en met 18 jaar mag je ook maar één activiteit of hobby kiezen na schooltijd. Het is alleen niet toegestaan om te sporten in een binnen accommodatie. Het is alleen mogelijk dat de activiteit in de buitenlucht plaats vindt. De grootte van de bubbel tijdens het buitensporten mag bestaan uit maximaal 10 deelnemers. Ook hierbij worden begeleiders niet meegerekend.

Sporters van 18 jaar

De versoepeling voor 18 jaar en ouder geldt: Als je rekening houdt met de social distancing-regels en het samenscholingsverbod is het toegestaan om te paardrijden in een groep van maximaal 10 personen. Het maakt niet uit of de activiteit van tevoren is georganiseerd of niet. Bij deze leeftijdsgroep worden begeleiders wél meegerekend. Ook wedstrijden mogen in deze leeftijdscategorie niet.

Bij deze versoepeling geldt voor alle leeftijdsgroepen dat er een uitzondering is op de wedstrijden voor de beloftevolle jongeren en de profsporter die nominatief zijn bepaald. Zij mogen wel deelnemen aan wedstrijden.

Contact met elkaar is alleen toegestaan als dit noodzakelijk is tijdens het uitvoeren van de sport. De voorkeur gaat het meest uit naar het sporten in de buitenlucht.

Sportkampen

Het wordt aankomende week nog meer duidelijk over sportkampen maar kampen tijdens de paasvakantie zullen mogelijk zijn voor jongeren tot en met 18 jaar. Er geldt wel een maximale groepsgrootte van 25 personen. Overnachten wordt toegelaten met een specifiek protocol. Organisatoren zullen dit protocol strikt moeten naleven. Dit geldt onder voorbehoud en toestemming van de lokale overheid is noodzakelijk.

Bekijk hier het volledige overzicht van de maatregelen 

 

Tekst: Isa Vorkink voor CAP magazine.

 

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER