Te korte hoeven? Dit kun je eraan doen

0
6151
hoeven bekappen hoefsmid

Te korte hoeven komen soms voor na het bekappen of wanneer de hoeven te hard slijten. Het ene paard heeft nu eenmaal sterkere voeten dan de ander.

Een hoef die te kort is, is pijnlijk voor je paard en dus zul je (meestal!) in moeten grijpen.

Sneller slijten dan groeien

Kreupel, gevoelig, op eieren lopen… kan het gevolg zijn van te kort afgesleten hoeven. Wanneer de voeten sneller afslijten dan ze groeien, ontstaan problemen. Verharding bij de stal of paddock, lopen over de verharde weg, schrapen in de stal; de oorzaken zijn talrijk.

Weinig te zien

Helaas wordt zo’n oorzaak lang niet altijd herkend. Er is aan de hoef zelf soms weinig te zien. Een ervaren hoefsmid kan echter wél voelen of de zool (plaatselijk) te dun is geworden.

Omdat de meeste paarden hun hoeven, net als wij onze voeten, zelden volledig recht neerzetten zijn er soms pijnlijk afgesleten zones. Je merkt dat vaak doordat het paard/pony zelf liever de zachte berm opzoekt. In ernstiger gevallen is de zool zo dun geworden dat het dier standaard gevoelig loopt, zelfs op zachte bodem. Dan lukt het niet eens altijd meer een hoefijzer onder te zetten en zit er niks anders op het paard een periode op een zachte ondergrond te huisvesten om het hoorn rustig aan te laten groeien.

Hoefijzers

In minder erge gevallen helpt het plaatsen van een hoefijzer gelukkig wel. IJzers hebben echter ook nadelen, en niet alleen voor je portemonnee. Wanneer je na een tijdje besluit dat je paard weer zonder ijzers kan, duurt het uitgroeien van de nagelgaten bijvoorbeeld weer een poosje.

Daarnaast zijn ijzers glad en zijn loszittende ijzers ook geen pretje! laat je dus goed adviseren door een goede hoefsmid!

Het voeren van een voedingssupplement kan ook bijdragen aan een goede hoefgroei.

Bron: Cap Magazine

Foto: Ruben Karnas

LAAT EEN REACTIE ACHTER