Sylvia van Noye: “Verbinding met de stem van het paard”

0
884
Sylvia van Noye met Snow

Sylvia van Noye is paardentrainer en paardencoach en leidt mensen op in ‘universele paardentaal’. Al op zeer jonge leeftijd werkt Sylvia met paarden. Naast de paarden is ze ook graag in haar atelier aan het werk en zingt en acteert ze. Alweer 25 jaar geleden startte ze haar eigen bedrijf: Hippodroom. “Ik ben breed georiënteerd en de kennis van mijn werkzaamheden vullen elkaar naar mijn idee echt aan. Mijn klanten kunnen dus niet alleen voor een training of een coachingssessie met paarden bij mij terecht, maar soms werkt het ook ondersteunend om ook even het atelier in te gaan. Juist die combinatie maakt dat het heel goed werkt.”

Paardenfamilie

Sylvia van Noye groeide op, op de boerderij van haar ouders. “We hadden er rundvee, kleinvee en een paar paarden. In zekere zin ben ik zo’n beetje ‘ te paard geboren’”, vertelt Sylvia lachend. “Toen ik een jaar of zeven was, kreeg ik mijn eerste pony. Ik ben toen begonnen bij de ponyclub en heb daarna de overstap gemaakt naar de paarden. Ik heb fanatiek gereden, dressuur, springen en ging ieder weekend op wedstrijd tot mijn 25ste. Vanaf toen liep het een beetje vast. Ik vond dat mijn paardenwereld te veel gericht was op sport en prestatie. Dit ging mij erg tegen staan. Het moest ook anders kunnen!”

Inspiratie

In het jaar 1998 kwam de film The Horse Whisperer in Nederland uit. “Toen ik die film zag kreeg ik nieuwe inzichten. Dit ben ik verder uit gaan pluizen. Dat wat ik op intermenselijk gebied al wist en deed, paste ik vanaf toen ook toe op de paarden. Werken met energie en luisteren naar de vraag van het dier. Wat hebben zij nodig? Destijds had ik een wedstrijdpaard. Ik heb toen een sterke wens uitgesproken dat ik zocht naar een paard om van paardenfluisteren te leren.”

Sylvia van Noye met Credo en Wispher

Nirvana

“Door die oproep kwam Nirvana op mijn pad. Mishandelingen maakten hem erg angstig en iedereen vond hem gevaarlijk. Hij stond klaar om naar de slacht te gaan, ik besloot hem op te vangen. Hij heeft mij veel geleerd. Alles wat ik al wist over paarden, heb ik opnieuw tegen het licht moeten houden. Want al het bekende triggerde zijn mishandeling en vond hij doodeng. Hij liep door muren heen en had een enorme overlevingsdrang. Stap voor stap heb ik zijn vertrouwen gewonnen. Daardoor heb ik geleerd dat hij mij pas zal vertrouwen als ik mij naar hem toe ook volledig open stel, kwetsbaar kan zijn. Te luisteren naar zijn subtiele signalen, paardenfluisteren. Uiteindelijk heb ik hem echt in de kern kunnen ontmoeten, dwars door alle trauma’s heen in een vacuüm zonder tijd of plaats. De sleutel was werken met non-verbale communicatie, mindfulness en energie. Balans in vertrouwen en respect. Hierdoor kon echte connectie op hart en ziel ontstaan. Van daaruit konden we weer een weg terug gaan naar het hier en nu,” legt Sylvia van Noye uit.

Zelf aan de slag

Nirvana heeft Sylvia van Noye veel geleerd over paarden en hoe een paard veel meer kan zijn dan alleen iets waar je op rijdt. “Hij is na al die jaren nog steeds bij mij en hij geniet hier van zijn pensioen. Ik ben hier uiteindelijk ook mijn eigen bedrijf in begonnen om alle paarden die niet begrepen werden te helpen in plaats van naar de slager te sturen. Dit ging mij aan het hart. Ik was op dat moment nog docente in beeldende vakken, maar heb die baan opgezegd om mijn dromen na te jagen. Ik heb van drie hobby’s en talenten mijn beroep gemaakt. Door het acteren met theatergroep “De Baronessen” had ik de vrijheid om mijn vaste baan op te zeggen en mijn eigen bedrijf Trainingscentrum Hippodroom te starten. Zo passeerden gaandeweg verschillende trainers in Natural Horsemanship totdat 18 jaar geleden Chris Irwin op mijn pad kwam. Zijn inzichten hebben de puntjes op de wel bekende i gezet en die draag ik tot op heden graag uit. In mijn bedrijf combineer ik de paarden, het schilderen, en acteren maar staat de passie voor paarden voorop,” vertelt Sylvia. “Inmiddels heb ik op onze paardenboerderij een atelier, een kudde paarden en een ruimte voor groepssessies, midweken, vergaderingen, teamdagen en cursussen “universele paardentaal”. Individueel komen mensen voor training in universele paardentaal, omgang, grondwerk en rijden of een losse paardencoachingssessie. Ook begeleid ik coachingstrajecten bij burnout, HSP, PTSS, angststoornissen, persoonlijke- of leiderschapsontwikkeling. We lopen vanaf ons erf ook zo het bos in. Dit geeft mij dus alle vrijheid om met mijn klanten ook de natuur in te trekken voor bewustwording en wandelcoaching. ”

Diepere connectie

“Tijdens een sessie met een klant of coachee, probeer ik ze vaak een diepere connectie te laten voelen. Als trainer en coach kan ik helpen in de breedte en de diepte. Soms zijn het mensen die een thema op het gebied van persoonlijke ontwikkeling willen verhelderen, soms zijn het mensen die een paard met een lastige uitdaging hebben. En soms is het beide en help ik het paard en de eigenaar elkaar beter te begrijpen. Alles is maatwerk. Ik probeer ze altijd te helpen door naar zichzelf en het paard te kijken. Ik kan een paard ‘helpen’, maar de eigenaar van het paard, zal dus ook in het proces mee moeten gaan. Hoe is jouw lichaamstaal. (en) Wat ( hoe weer) spiegelt je paard (dit)? Wat heeft je paard nodig, hoe kun je hem helpen? Wat heb jij nodig om het beste uit jezelf te halen om dat te kunnen doen? Ben je bewust van wat je uitzendt? Is je communicatie op fysiek, mentaal, energetisch en emotioneel gebied synchroon en congruent? Ik denk dat paarden en mensen diep van binnen hetzelfde zijn, maar dan in een ander jasje. Als je dus op dat diepere niveau een connectie kunt maken kan je elkaar echt begrijpen. En met het paard als spiegel leer je veel over je eigen authenticiteit. Een stap met een paard in de natuur is een stap dichter bij je eigen natuur. Op mijn Facebookpagina: Hippodroom, de stem van het paard, laat ik dit zien. En ook op mijn website: hippodroom.com, laat ik zien wat ik doe en wat er allemaal mogelijk is,” vertelt Sylvia.

Sylvia van Noye met Snow 2

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Laura Bierens

LAAT EEN REACTIE ACHTER