Ben je na het rijden uitgeput? Werk aan ruiterfitheid!

1
1077
Ruiterfit EFO Totaal Talent 2019 © DigiShots

We werken allemaal aan de fitheid en de conditie van ons paard. Het gymnastiseren van het paard is ontzettend belangrijk, maar ben je zelf eigenlijk net zo soepel en fit als je paard?

Soms loop je tegen een aantal zaken aan: moeite met doorzitten, verzameling, wiebelende benen een knikkend hoofd en soms zelfs lichamelijke problemen. Met als gevolg dat je na het rijden bekaf bent.

Gezond gewicht

Het begint al bij een gezond gewicht. Een paard ondervindt meestal geen problemen wanneer het lichaamsgewicht van de ruiter tussen de 15 en de 20% van zijn eigen lichaamsgewicht ligt. Dit betekent dat een paard van 600 kilo, geen problemen zou moeten hebben met een ruiter van 102 kilogram. Maar ondanks dat je niet te zwaar bent, kun je het paard alsnog in de weg zitten.

Rompstabiliteit

Kijk naar je eigen conditie en fitheid. De rompstabiliteit van zowel paard als ruiter is erg belangrijk. Werk dus aan je eigen core-stability, kracht, lenigheid, balans, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen om beter op je paard te zitten. Je houding en zit verbeteren daardoor enorm. Doorzitten gaat makkelijker, je hebt minder of geen lichamelijke problemen en je bent niet meer bekaf na het rijden. Blij paard blije ruiter!

Ruiterfitheidsprogramma’s

Er zijn verschillende ruiterfitheidsprogramma’s waar je terecht kunt om hieraan te werken: In België onder andere Equi Pro Zone en in Nederland Equivitaal en Ruiterfit. De KNHS zorgt ook voor fitheid programma’s waar je aan kunt deelnemen. Maar er zijn ook video’s online te vinden die je kunt bekijken vanuit huis om aan je fitheid en souplesse te werken, op op YouTube is bijvoorbeeld veel te vinden.

Genoeg keuze dus om ermee aan de slag te gaan.

Tekst: Isa Vorkink

Bronnen: Hoefslag, Limburg Paardensport

 

1 REACTIE

  1. Er zijn in België ook nog Equi-Training en ook het Reitenhof Equestrian simulator die zich toeleggen op ruiterfitheid en ruiterbalans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER