Voorstel om bitloos toe te staan op wedstrijden in de VS

0
1371
bitloos rijden
Gaëtan Bocklandt Foto: Ruben Karnas

De paardensport in de VS is bezig met een voorstel om bitloze hoofdstellen bij dressuurwedstrijden toe te staan. Het voorstel komt van verschillende ruiters met als doel om het paardenwelzijn in de wedstrijdsport te verbeteren en om de sportiviteit te bevorderen.

 

Met het voorstel willen ze bijvoorbeeld dat ruiters met paarden met gebitsproblemen zonder bit kunnen deelnemen aan wedstrijden. De oproep werd schriftelijk ondersteund door de World Bitless Association (WBA).

Onderzoek

In 2020 heeft WBA opdracht gegeven om een onderzoek te starten waarbij ruiters hun mening gaven over regels omtrent het toestaan van bitloze hoofdstellen bij wedstrijden. “De resultaten waren buitengewoon bemoedigend. Meer dan 1.500 deelnemers van over de hele wereld willen een aantal belangrijke regelwijzigingen zien. Samengevat willen negen van de 10 ruiters, die deelnamen aan de enquête, bitloos rijden toegestaan zien in alle paardensport”, aldus een woordvoerder van WBA.

 

Volgens een woordvoerder van de US Equestrian (USEF) gaat het voorstel door het beoordelingsproces. Uiterlijk eind juni wordt er een besluit verwacht.

 

Bron: Horse and Hound / Cap Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER