Versoepelingen voor amateursporters

0
1002

De amateursporters kunnen, na maandenlang ongeduldig te hebben gewacht, opnieuw op wedstrijd. Er is een zomerplan opgesteld dat in is gegaan op 9 juni, waar onder meer in staat dat indoor en outdoor sporten voor iedereen is toegestaan maar buiten sporten houdt de voorkeur.

Ongeorganiseerde sport

Sporten in ongeorganiseerd verband mag met maximaal 10 personen binnen de regels van het samenscholingsverbod. Er moet dus nog wel afstand worden gehouden tijdens het uitoefenen van een sport. In beperkte groepen gelden de afstandsregels soepeler. In groepen van max 4 personen hoeven de sporters geen afstand te houden.

Georganiseerde sport

Sporten die georganiseerd zijn mogen in een groep van maximaal 50 personen in indoorhallen. Voor buiten geldt maximaal 100 personen. Vanaf 25 juni mogen groepen van 100 personen ook binnen sporten. Contact is toegestaan bij sportactiviteiten in georganiseerd verband in de mate dat dit noodzakelijk is door de aard van de sport (bv. horseball en voltige). Georganiseerde sportwedstrijden (competities, tornooien, interclubs, …) zijn toegelaten, ook met contact.

Sportkampen

Sportkampen kunnen doorgaan in groepen van maximaal 50 personen exclusief begeleiders. Vanaf 25 juni zijn groepen van 100 personen toegestaan. De voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk buiten activiteiten, binnen wordt verwacht zoveel mogelijk aan de bestaande regels te houden.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nergens afstand te bewaren en hoeven geen mondmasker te dragen. Personen vanaf 13 jaar kunnen ook sporten met contact voor zover de nodig is door de aard van de sport. De begeleiders moeten wel een mondmasker dragen.

De groepen mogen tijdens de duur van het kamp niet veranderen en overnachting is tot 25 juni nog niet toegestaan. Vanaf 25 juni zijn kampen met overnachtingen dus wel toegestaan.

Publiek bij evenementen

Binnen mogen er toeschouwers aanwezig zijn van maximaal 200 personen. Buiten geldt maximaal 400 personen. Bij horecagelegenheden gelden de regels van horeca. De evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen en congressen kunnen alleen plaatsvinden tussen 05.00 uur en 23.30 uur.

Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij prof- en topsport en sportkampen. Sportkantines kunnen openen volgens de richtlijnen in het horecaprotocol. Wanneer je sport onder een overkapping (bv. tentstructuur) met vier zijwanden die volledig open zijn, zijn de regels voor outdoor sporten van toepassing.

Er wordt verwacht dat mensen hun gezonde verstand gebruiken en zich bewust blijven van de risico’s. Het virus gaat nog steeds rond en nog niet iedereen heeft de kans gehad zich te laten vaccineren. Hou je dus zo goed mogelijk aan alle richtlijnen uit de wetgeving en de protocollen!

Het Ministerieel Besluit van 04/06/2021

 

Tekst: Isa Vorkink

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER